Létrehozva: 2016.11.07.

Minden idők 10 legnagyobb online csalása

Loptak személyazonosságokat, jelszavakat, milliárdokat. A módszereik hol kifinomultak, hol kifejezetten durvák, de egy biztos, eredményesek.

Szerző MZ/x

1. A Heartland fizetési rendszer

A Heartland Payment Systems egy cég, amely a hitelkártya-tranzakciókat kezeli, mind a kis és nagy vállalkozások számára egyaránt. Épp ezért elsődleges célpontja a tech-tolvajoknak. Ha minden kártyáról csak egyetlen dollárt is meg tudnak lovasítani, akkor 134 millió dollárral (közel 25 milliárd forinttal)  sétálhatnának el.  Ami annyit jelent, hogy az őket ért támadásnak 134 millió ember volt kitéve. Ismét egy spyware-t használva sikerült betörnie a rendszerbe a hackernek, aki nem más volt, mint Albert Gonzalez. Az, hogy mennyit is zsákmányolt összesen, máig nem tudni.

2. Hitelkártya adatlopás

2006 decemberében egy olyan amerikai gigavállalatot, amely magában foglal több nagy áruházláncot, támadás ért. 94 millió ügyfél hitelkártya adatait lopták el. Az esettel kapcsolatban elfogták és 40 év börtönbüntetésre ítélték a legendás hackert, Albert Gonzalezt, aki azt mondta 11 magánszemély bízta meg. És, hogy tudta ezt e tömérdek információt ellopni a TJX hálózatáról? Nem volt tűzfaluk.

3. A legfiatalabbak

Az FBI két évig vizsgált egy  UGNazi  néven futó csoportot, akik 47 vállalatot, 411 ezer hitelkártya tulajdonost, oktatási intézményeket, és kormányzati szervet loptak meg. A csoport ötmilliárd hatszázmillió forintnak megfelelő amerikai dollárt csalt ki áldozataiból. A csoport magas rangú tagjai még tinédzserek, a legöregebb 22 éves közülük. Legfiatalabb tagjuk Mir Islam aka JoshTheGod. Õ és 27 tag már lebukott, de a nyomozás még gyerekcipőben jár.

4. Tömeges személyiséglopás Arizonában

Nem klasszikus értelemben vett rablás ugyan, de érdemes megjegyezni, hogy Arizonában a legmagasabb az egy főre eső személyiség lopások aránya.  100 ezer emberből 149 személyiségét lopják el, és főként adóbevallással kapcsolatos csalásokhoz használják.

5. Az internetes fizetőeszköz hack

Az inputs.io digitális valutabankból 4100 BTC (bitcoin) lovasított meg egy tolvaj. Valós pénzben ez az összeg 364 millió forintnak felel meg. Az internetes fizetőeszközt nehéz lenyomozni, ezért valószínűleg sosem kapják el a tettest.

6. A katona

A Soldier névre hallgató hacker naponta 17 ezer dollárt (több mint hárommillió forint) csalt ki áldozataiból egy rosszindulatú programmal(malware). Ez a magányos farkas három bank (a Chase, a Wells Fargo és a Bank of America ) 3500 ügyfelét károsította meg. 896 millió forintnak megfelelő dollárt buktak az ügyfelek.

7. Svéd bankrablás, trójai vírussal

2013-ban adathalász elektronikus leveleket küldtek a Nordea bank ügyfeleinek, amelyben arra figyelmeztették őket, hogy bűnözők férhetnek a számláikhoz, ezért ellenőrizzék azokat. Amint beírták a felhasználóneveket és a jelszavakat, azok egytől egyig a figyelmeztető levelet küldő jóakaróiknál landolt. 8 millió svéd koronát loptak így el, azaz közel 29 milliárd forintot.

 

8. Hitelkártya csalások

Egy globális bűnözési háló alakult hitelkártyacsalásokra. Mindössze nyolc bűnözőt tudtak elfogni ennek kapcsán a Nagy Almában, akik két különböző bank ATM automatáit csapolták meg 2,7 millió amerikai dollár értékben.  Ahogy a rendőrség elkezdett mélyebbre ásni, kiderült, hogy 13 milliárd forint is lehet a becsült kár.

9. A Sumitomo Mitsui bankrablás

2004-ben egy csoport hacker ellopott számos számlaszámot és a hozzátartozó jelszavakat a Sumitomo japán bankból.  420 millió amerikai dollárt (120 milliárd forintot) zsákmányoltak. De lebuktak. Amikor az izraeli származású Yeron Belondi megpróbált 27 millió dollárt letétbe helyezni letartóztatták, és később a többi társát is.

10. Csak spam

Egy orosz bűnszervezet 2014-ben ellopott 1,2 milliárd felhasználónevet és jelszót.  Az áldozatok között volt 500 vállalat és 420 ezer különböző weboldal. Spameket terjesztettek velük pénzügyi visszaélések helyett. Szerencsére.

 

 

 

 

 

 

Szerző MZ/x

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rangos tévés díjat kapott Lékai-Kiss Ramóna, Till Attila és a Séfek séfe

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Ez a 4 csillagjegy a legszerencsésebb idén tavasszal

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-