Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK
Létrehozva: 2015.06.27.

Közeleg a nap, amikor éjfélkor megáll minden óra

Jó hírünk van azoknak, akik mindig kifutnak az idõbõl: egy hét múlva jön az év leghosszabb napja!

Szerző Gergely Dániel

Köztudomású, hogy egy naptári év 365 napból áll. Szintén közismert, hogy egy csillagászati év nem 365 napból áll, hanem valamivel többől: ezért iktatnak be négyévente egy plusz napot a naptárba, különben a mért és a valós idő szép lassan elcsúszna egymástól (bár az időjárás alakulását figyelve mintha egyébként is így volna.)

Szökőmásodperc június 30-án

Csakhogy a szökőnap – amely a közhiedelemmel ellentétben nem február 29., hanem február 24. – is kevés ahhoz, hogy pontosan lépést tartsunk a világegyetemmel. A másodperc hosszát ugyanis a nap hosszából vezeti vissza a meghatározás (86400 mp = 1 nap), utóbbinak viszont a Föld forgása ad értelmet. Csakhogy bolygónk egyáltalán nem állandó sebességgel forog, aminek rengeteg oka van, a Nap és a Hold vonzásától kezdve addig, hogy a Föld nem homogén anyagszerkezetű, és nem tökéletesen gömb alakú (ráadásul nem is teljesen szilárd) test.

Egy szó mint száz, a NASA mérései szerint 1820 óta átlagosan 2,5 ezredmásodperccel hosszabbodtak a nappalok. Ez az átlagember számára felfoghatatlan különbség, azonban a távközlési és navigációs műholdak, a számítógépek és egyéb, modern berendezések működésében azonban komoly fennakadást okozhat a legkisebb eltérés is.

Utóbbiak számára ugyanis atomórák diktálják az idő múlását, ezek pedig nem a Föld forgásából, hanem a céziumatom rezgéseiből vezetik le a másodpercet – ez pedig szemernyit sem változik.

Utoljára szöktetünk?

A két rendszer közötti különbség miatt már 1970-ben 10 másodperc késésben volt az emberi társadalom az atomórák valóságához képest. Ennek korrigálására vezették be 1972-ben a szökőmásodperc intézményét, amit nem naptári rendszerességgel, hanem szükség szerint alkalmaznak: ha túl nagynak találják az eltérést a két rendszer között. Az elmúlt 43 évben 26 alkalommal volt ilyen szökőmásodperc, amikor is éjfélkor egy másodpercre megáll (legalábbis elméleti síkon) minden földi időmérő berendezés.

Ez a kettős rendszer persze rendkívül bonyolulttá, és ebből adódóan rendkívül költségessé teszi az időmérés gyakorlatát. Az érintettek idén novemberben, a globális rádiókommunikációs világkonferencián fognak szavazni arról, hogy megtartsák-e ezt a rendszert, vagy sem, így elképzelhető, hogy idén utoljára élvezhetjük a napot, amely hosszabb 24 óránál.

origo.hu

Mit mondott Szoboszlai a győztes gólt lövő Csobothnak?

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

borsonline.hu

"Férjhez mentem egy rongybabához, 3 gyerekem van - megcsalt, de megbocsátottam neki, mert megéri"

hirtv.hu

Global: Jöhet az euró + videó

metropol.hu

Te köztük vagy? Ez a négy csillagjegy nagyságra van elrendelve

hirtv.hu

A dobogó tetejére állhattak kardozóink

ripost.hu

Kiderült ki lett Magyarország Szépe 2024-ben

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 23.: Vasárnap minden értelemben kisüt a Nap

ripost.hu

Halálos üzemi baleset történt vasárnap délután: két ember meghalt, egyet pedig mentőhelikopter vitt kórházba

ripost.hu

Mostantól sokkal könnyebb lesz vonattal a Balatonhoz utazni: íme a menetrend!

ripost.hu

Ez több volt, mint foci: Varga Barnabás drámája után nyertek a magyarok!

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-