7 éve

Közeleg a nap, amikor éjfélkor megáll minden óra

Jó hírünk van azoknak, akik mindig kifutnak az idõbõl: egy hét múlva jön az év leghosszabb napja!

Szerző Gergely Dániel

Köztudomású, hogy egy naptári év 365 napból áll. Szintén közismert, hogy egy csillagászati év nem 365 napból áll, hanem valamivel többől: ezért iktatnak be négyévente egy plusz napot a naptárba, különben a mért és a valós idő szép lassan elcsúszna egymástól (bár az időjárás alakulását figyelve mintha egyébként is így volna.)

Szökőmásodperc június 30-án

Csakhogy a szökőnap – amely a közhiedelemmel ellentétben nem február 29., hanem február 24. – is kevés ahhoz, hogy pontosan lépést tartsunk a világegyetemmel. A másodperc hosszát ugyanis a nap hosszából vezeti vissza a meghatározás (86400 mp = 1 nap), utóbbinak viszont a Föld forgása ad értelmet. Csakhogy bolygónk egyáltalán nem állandó sebességgel forog, aminek rengeteg oka van, a Nap és a Hold vonzásától kezdve addig, hogy a Föld nem homogén anyagszerkezetű, és nem tökéletesen gömb alakú (ráadásul nem is teljesen szilárd) test.

Egy szó mint száz, a NASA mérései szerint 1820 óta átlagosan 2,5 ezredmásodperccel hosszabbodtak a nappalok. Ez az átlagember számára felfoghatatlan különbség, azonban a távközlési és navigációs műholdak, a számítógépek és egyéb, modern berendezések működésében azonban komoly fennakadást okozhat a legkisebb eltérés is.

Utóbbiak számára ugyanis atomórák diktálják az idő múlását, ezek pedig nem a Föld forgásából, hanem a céziumatom rezgéseiből vezetik le a másodpercet – ez pedig szemernyit sem változik.

Utoljára szöktetünk?

A két rendszer közötti különbség miatt már 1970-ben 10 másodperc késésben volt az emberi társadalom az atomórák valóságához képest. Ennek korrigálására vezették be 1972-ben a szökőmásodperc intézményét, amit nem naptári rendszerességgel, hanem szükség szerint alkalmaznak: ha túl nagynak találják az eltérést a két rendszer között. Az elmúlt 43 évben 26 alkalommal volt ilyen szökőmásodperc, amikor is éjfélkor egy másodpercre megáll (legalábbis elméleti síkon) minden földi időmérő berendezés.

Ez a kettős rendszer persze rendkívül bonyolulttá, és ebből adódóan rendkívül költségessé teszi az időmérés gyakorlatát. Az érintettek idén novemberben, a globális rádiókommunikációs világkonferencián fognak szavazni arról, hogy megtartsák-e ezt a rendszert, vagy sem, így elképzelhető, hogy idén utoljára élvezhetjük a napot, amely hosszabb 24 óránál.

Szerző Gergely Dániel

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű képeken Magyarország legszebb vidéki palotái

vg.hu

Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órát az Emirates egyik gépe

borsonline.hu

Interjút adott Fekete Dávid exe: „Az ikrek számára Dávid sajnos idegen”

ripost.hu

Se bugyi, se más, teljesen meztelenre vetkőzött teraszán az almamellű álomnő

vg.hu

Összeomlik az olaj ára a Citi szerint, de előbb a gazdaságok

origo.hu

Ennyit keres Jakab Péter, de ennek ellenére „utál bejárni” a munkahelyére, mert az „tele van szar emberrel” - videó

mindmegette.hu

4+1 isteni uborkasaláta, ami tökéletes köret minden sült hús mellé

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

ripost.hu

A színpadon villantotta meg formás idomait Optiz Barbi - Videó

ripost.hu

Azonnal cselekedj, ha ezt látod a paradicsom alján

ripost.hu

Szerencse és boldogság vár erre a 3 csillagjegyre júliusban