7 éve

Közeleg a nap, amikor éjfélkor megáll minden óra

Jó hírünk van azoknak, akik mindig kifutnak az idõbõl: egy hét múlva jön az év leghosszabb napja!

Szerző Gergely Dániel

Köztudomású, hogy egy naptári év 365 napból áll. Szintén közismert, hogy egy csillagászati év nem 365 napból áll, hanem valamivel többől: ezért iktatnak be négyévente egy plusz napot a naptárba, különben a mért és a valós idő szép lassan elcsúszna egymástól (bár az időjárás alakulását figyelve mintha egyébként is így volna.)

Szökőmásodperc június 30-án

Csakhogy a szökőnap – amely a közhiedelemmel ellentétben nem február 29., hanem február 24. – is kevés ahhoz, hogy pontosan lépést tartsunk a világegyetemmel. A másodperc hosszát ugyanis a nap hosszából vezeti vissza a meghatározás (86400 mp = 1 nap), utóbbinak viszont a Föld forgása ad értelmet. Csakhogy bolygónk egyáltalán nem állandó sebességgel forog, aminek rengeteg oka van, a Nap és a Hold vonzásától kezdve addig, hogy a Föld nem homogén anyagszerkezetű, és nem tökéletesen gömb alakú (ráadásul nem is teljesen szilárd) test.

Egy szó mint száz, a NASA mérései szerint 1820 óta átlagosan 2,5 ezredmásodperccel hosszabbodtak a nappalok. Ez az átlagember számára felfoghatatlan különbség, azonban a távközlési és navigációs műholdak, a számítógépek és egyéb, modern berendezések működésében azonban komoly fennakadást okozhat a legkisebb eltérés is.

Utóbbiak számára ugyanis atomórák diktálják az idő múlását, ezek pedig nem a Föld forgásából, hanem a céziumatom rezgéseiből vezetik le a másodpercet – ez pedig szemernyit sem változik.

Utoljára szöktetünk?

A két rendszer közötti különbség miatt már 1970-ben 10 másodperc késésben volt az emberi társadalom az atomórák valóságához képest. Ennek korrigálására vezették be 1972-ben a szökőmásodperc intézményét, amit nem naptári rendszerességgel, hanem szükség szerint alkalmaznak: ha túl nagynak találják az eltérést a két rendszer között. Az elmúlt 43 évben 26 alkalommal volt ilyen szökőmásodperc, amikor is éjfélkor egy másodpercre megáll (legalábbis elméleti síkon) minden földi időmérő berendezés.

Ez a kettős rendszer persze rendkívül bonyolulttá, és ebből adódóan rendkívül költségessé teszi az időmérés gyakorlatát. Az érintettek idén novemberben, a globális rádiókommunikációs világkonferencián fognak szavazni arról, hogy megtartsák-e ezt a rendszert, vagy sem, így elképzelhető, hogy idén utoljára élvezhetjük a napot, amely hosszabb 24 óránál.

Szerző Gergely Dániel

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz arra, ha Amerika nukleáris fegyvereket ad Ukrajnának

origo.hu

Már úton van Ördög Nórához a családja

borsonline.hu

Mi történik? Sorban tűnnek el a gyerekek Budapesten

hirtv.hu

Már az 54. doppingesetet produkálta a kenyai atlétika

ripost.hu

Tóth Andi nem kertelt, elmondta, mit gondol a szakításáról

vg.hu

Veszélyben a TV2 legnépszerűbb showműsora? Szakított Tóth Andi és Marics Peti

origo.hu

Elegük lett: videón, ahogy az osztrák politikusok látványosan faképnél hagyják Zelenszkijt

travelo.hu

Szolnokon beszállókártya nélkül is a felhők közé emelkedhetünk

mandiner.hu

Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó könyvajánlója (x)

bama.hu

Hogyan növeljünk izomtömeget? (x)

teol.hu

Változó ingatlanpiac, új lehetőségek (x)

mindmegette.hu

Mutatjuk a legjobb gofri recepteket, nemcsak húsvétra!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-