7 éve

A lakás a legjobb befektetés

Három hónap alatt 6,5 százalékkal, egy 10 milliós lakás 650 ezer forinttal drágult. Ha van pénzed, fektesd lakásba, lehetõleg Angyalföldön és véletlenül se Ózdon.

Szerző Ripost

Az ingatlan boomot vizionáló jóslatok kezdenek valósággá válni. Az FHB Bank lakásárindexe szerint az elmúlt év utolsó negyedévében a lakásárak átlagosan 6,5 százalékkal nőttek. Ez egy évre vetítve 26 százalékos  drágulást jelent, amit aligha tudott tavaly sok befektetés hozama túlszárnyalni. A kérdés az, valóban tovább tart-e a növekedés?

Előminősített vásárlók előnyben

A Bankmonitor arra hívja fel a figyelmet, hogy a legkeresettebb lakások Budapesten Angyalföldön vannak, de kedveltnek számít Terézváros, Erzsébetváros, Újbuda, valamint Zugló is. Amíg tavaly a tíz millió forint körüli, egy-, másfél szobás otthonok keltek el leggyorsabban, addig mostanra a 15-20 milliós lakások is jól fogynak. A vevők harmadát a 30-40 évesek teszik ki, akik átlagosan 70 négyzetméteres lakásokat vettek, közel 20 millió forintos árakon.

Ez persze egy házi használatú internetes kalkuláció, de nagyjából arra jó, hogy tudjuk, meddig nyújtózkodhatunk.

Ha az élénk kereslet fennmarad, talán valamelyik kereskedelmi bank ismét nyújt olyan szolgáltatást, ami az ingatlanválság előtt már működött: a potenciális vevő még a lakás kiválasztása előtt megkapta a banktól a hitelképesség-vizsgálatot és egy előminősítést, amely alapján az ügyfél pontosan tudta, hogy az alkuban meddig mehet el, és az eladó is biztos lehetett benne, hogy a bank az adásvétel létrejöttekor állni fogja a cehet.

A kisbefektetők jól járhatnak

Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője a Népszabadságnak adott prognózisában felvázolta, hogy a piaci környezet most lehetővé teszi, hogy a kisbefektetők is jól járjanak. Példaként egy tízmillió forintos tőkével bonyolítható befektetési stratégiát említett. Eszerint egy hitellel megfejelve a saját erőt, két tízmillió forintos lakást lehet vásárolni úgy, hogy a kétszer ötmillió forintos hitel törlesztőrészleteit a bérbeadásból befolyó bevételből biztonságosan ki lehet termelni.

Ha a bankok öntenek

A tartós emelkedésben továbbra sem bízó  piaci szereplők leginkább a bankoknál lévő - a bedőlt hitelek fejében megszerzett -  lakások piacra dobásától tartanak.  Ingatlanbefektetésekkel foglalkozó szakemberek véleménye szerint azonban mégsem kell egyszerre több tízezer banki lakás piacra öntésétől tartani, mert ez nem szolgálná a bankok érdekeit sem.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háború: erre a tüntetésre senki sem számított Lengyelországban

borsonline.hu

Lebukott a válogatott focista, nemi erőszak miatt tartóztatták le

borsonline.hu

Miló Viki újra szerelmes, nem akárki rabolta el a szívét

mandiner.hu

Jelentősen drágul a nyaralás, de könnyebb lesz bejutni Horvátországba

metropol.hu

A Bika jegy szülötte legyen ma is magabiztos, minden célját elérheti

vg.hu

Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órát az Emirates egyik gépe

origo.hu

Szabó Zsófi kézen állva próbált terpeszteni, de nem sikerült valami jól - videó

travelo.hu

Kínos baleset: Ráömlött a kóla a Bosch-kiállítás egyik festményére

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

ripost.hu

Komoly tervek: erre készül a pasijával Gáspár Virág

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél meg ne edd! Szívritmuszavart okozhat ez a chips