Létrehozva: 2016.05.14.

Kiderült: a szakértők szerint ez a biztos módja a látványos fogyásnak

Szakértõk szerint ezekkel a tippekkel tudsz leginkább megszabadulni azoktól a kilóktól, melyek most még zavarnak.

Szerző Ripost

A szakértők szerint a főétkezések közti nassolás nagyon is hasznos a súlyvesztésben. Ezzel ugyanis megakadályozod, hogy túlságosan kiéheztesd magad, folyamatosan megtartod a szervezeted energiaszintjét. Nem mindegy viszont, hogy mi az, amit rágcsálsz. Íme a biztos tippek a hatásos eredményhez.

 

Szénhidrát

Szervezetedbe elkerülhetetlenül jut szénhidrát, ezzel nincs is gond, hiszen energiát szolgáltat a testnek. Fontos azonban, hogy a fölösleg bevitelét elkerüld, és hogy NE finomított formájában fogyaszd a szénhidrátokat.

A cukor, a fehér liszt, tészta, a hagyományos fehér kenyér rendszeres fogyasztása elkerülhetetlenül túlsúlyt okoz az évek során.

Ezért fontos, hogy magas rosttartalmú, szénhidrát csökkentett élelmiszerekkel váltsd ki az imént felsorolt fő csoportokat. Legjobb választás a zöldség, a reform gabonákból készült tésztaféle és pékáru, illetve a gyümölcsök. Értelemszerűen, ha csipegetni támad kedved napközben, NE cukros nasikat, hanem inkább sajtot, magvakat ropogós zöldségeket válassz.

Kalória

A kalóriák számlálása gyakorlatilag értelmetlen. A legnevesebb harvardi kutatók bizonyították be nemrégiben, hogy miért nem célravezető erre alapozni a diétastratégiát. Sokkal fontosabb arra odafigyelni, mennyi szénhidrátot viszel a szervezetbe. 

Fehérje

A fehérje különösen fontos ahhoz, hogy kielégítőnek érezd az étkezést. Ráadásul a húsok, a halak, a sajtok, illetve a túró és pl. a tojás abban is segítenek, hogy a szénhidrát megfelelő kiegyenlítettséggel kerüljön a véráramodba, elkerülve ezzel a vércukorszinted túlzott ingadozását.

Zsírok

Az egészséges zsírok, melyeket például az olívaolajból, a magvakból nyerhetsz, elégedettebbé tesznek, étkezéseidet kielégítőbbnek érzed általuk. Körülbelül 6-10 grammra lesz szükséged belőle a tízóraidhoz vagy uzsonnádhoz.

Rost

Nagyon fontos a megfelelő anyagcseréhez és ahhoz is, hogy jóllakottnak érezd magad. Napi szinten 25 grammot kell minimumként meghatároznod. Egyél minél több zöldséget! A reggeli zabpehely szintén jó ötlet, emellett csipegethetsz magvakat is.

Cukor

A zöldségek, gyümölcsök természetesen tartalmaznak cukrot, ezek fogyasztásával folyamatosan jut cukorhoz a szervezeted. DE! A hozzáadott cukor fogyasztását legjobb, ha teljesen kiiktatod, hidd el, meg fogja hálálni a szervezeted! Ha édes ízre vágysz, használj alternatív édesítőket: stevia, nyírfacukor vagy pl. Lowely Sweet. Így nem leszel cukorfüggő és elkerülheted korunk legdurvább népbetegségeit: cukorbaj, magas vérnyomás, elhízás.

Étkezés időzítése

Fontos, hogy megfelelő ritmust tarts, hiszen ha túl sok idő telik el két étkezés között, kiéhezteted a szervezeted és nagyon durván ingadozni kezd a vércukorszinted. Éhségrohamok törhetnek rád és óhatatlanul is szénhidráthoz nyúlsz.  Fontos, hogy a reggelid rost- és fehérjedús legyen - ez ugyanis az egész napod étkezési ritmusát fogja meghatározni.

Étkezés és edzés

Edzés előtt 3:1 legyen az aránya a szénhidrátnak és a fehérjének. Edzés után viszont az arány változzon 2:1-re. Egy banán és néhány szem dió például nagyon jól fog támogatni az edzésben, ha sportolás előtt 1 órával fogyasztod el. Vannak, akik eredményesen tudnak edzeni éhgyomorra, nyugodtan dönthetsz emellett is, viszont sportolás után 30-90 perccel mindenképpen fontos, hogy étkezz.

És hogy milyen egy ideális uzsonna vagy tízórai, mely megfelel a szakértők elvárásainak? Íme néhány példa:

Főtt tojásos pirítós

Fél szelet reform lisztből készült, rostdús kenyeret kenj meg 1 evőkanál avokádóval, tegyél rá szeletelt, főtt tojást, 2 szelet paradicsomot és egy csipetnyi chiamagot.


összes zsír: 8,2 g
telített zsír: 2,2 g
szénhidrát 13,6 g
rost 4,3 g
cukrok: 2,7 g
fehérje: 9,3 g

Görög joghurt almás dióval

Negyed csésze natúr, zsírszegény görög joghurtot szórj meg fél, kockára vágott almával, 4 teáskanál apróra vágott dióval, fél teáskanál mazsolával és egy csipet fahéjjal.


összes zsír: 6,2 g
telített zsír: 0,4 g
szénhidrát: 17,3 g
rost: 3,1 g
cukrok: 12,7 g
fehérje: 8,3 g

Ezeket a tévedéseket és hibákat kerüld el

Nem elég változatos, amit eszel: néhány szelet sajt jó választásnak tűnhet, hogy kibírd vacsoráig, de hamarosan újra éhes leszel, ha csak ezt eszed. Ezt elkerülheted, ha a zsír és fehérje mellett rostokban dús zöldség (pl. zeller, uborka, paradicsom)  is szerepel az uzsonnádban, a megfelelő mennyiségben és arányban.

Kihagyod a kisebb étkezéseket: ezzel ugyan érezheted azt, hogy megspóroltál némi energiabevitelt, de sokkal kiéhezettebben fogsz nekiállni az ebédnek vagy vacsorának, tehát inkább csak becsapod magad.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az egyik legjelentősebb víziút, ami nem jöhetett volna létre magyar mérnökök nélkül

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TESTFACTOR

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

TESTFACTOR

„Azt sem tudtam elviselni, ha lefotóznak” – 33 kiló fogyás után talált magára Adrienn

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!