Nem akárkitől kap segítséget az olimpiai aranyra törő Liu Shaolin

Édesapja a helyszínen drukkol a magyar klasszisnak. Már így is sokat köszönhetnek a Liu fivérek a titokzatos férfinak.

Akár magyar aranyéremért is szurkolhatunk szombaton a téli olimpián: ha Liu Shaolin Sándor bejut az 1000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya döntőjébe, ott komoly esélye lesz arra, hogy bajnok legyen. A fiatal magyar klasszisnak sokat segített pályafutása során kínai édesapja, aki a helyszínen szurkol gyermekeinek.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang édesapja az öccsével indult el Kínából húsz-huszonöt évvel ezelőtt, vonattal. Tíz napig tartott, amíg Közép-Európába értek, úti célnak végül Magyarországot választották. Kínából azért jöttek el, hogy a gyerekeik egészségesebb környezetben nőjenek fel.

Az idősebb Liu testvér névválasztása is érdekes történet: apja nem szerette volna, hogy ugyanaz legyen a neve, mint neki, mert abban bízott, hogy többre fogja vinni, mint ő. Ezért a négy lánygyereket nevelő nagyapja nevét kapta meg, így lett Sándor.

A büszke apuka festőművészként dolgozott Magyarországon, a Váci utcában mutatta meg rajztehetségét. Sándor tetoválását is ő tervezte meg. Ráadásként a korcsolyázást is miatta szerette meg Shaolin, anno a Városligetben együtt koriztak a jégen.

A Liu testvérek élete akkor fordult nagyot, amikor Kínában megtanították nekik a gyorskorcsolyázás alapjait. A magyar fiúk így másfél év alatt a sportág legjobbjai közé kerültek. A kínai lehetőséget is
apjuknak köszönhetik,
aki 2006-ban egy gyorskorcsolyázó-világversenyen találkozott a kínai sportági vezetőkkel, akkor dőlt el, hogy külföldön is kapnak képzést.

Az édesapa interjút soha nem szokott adni, a közös fényképektől is ódzkodik. De pályafutásuk legfontosabb napjaiban velük van Dél-Koreában.

„Apukájuk a helyszínen szurkol a fiúknak, s annak, hogy érmet nyerjenek” – mondta a%RIPOST%-nak Shaolinék édesanyja, Szabina asszony.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!