SZTÁRDZSÚSZ

Szerző K. C.

Létrehozva: 2024.10.22. 16:47
Módosítva: 2024.10.22. 17:08

Gyászol az ország: elhunyt a kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész

Sokan ismerték és szerették a hegedűművészt.

Alig pár perccel korában osztotta meg a 100 tagú cigányzenekar a szomorú hírt, miszerint elhunyt egyik nagyra becsült alapító tagjuk Sánta Ferenc. Ifj. Sánta Ferenc A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, prímás, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője volt.

gyertya, gyász, halálhír, tragédia
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Cigányzenész családba született, édesapja, id. Sánta Ferenc elismert, híres cigányzenész volt, de már a dédapja is hegedült. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de kilencévesen már apja zenekarában is bemutatkozott. 1952-től a kaposvári zeneiskolában Lehota Dezsőnél tanult hegedülni, és 13 évesen már a Kaposvári Szimfonikus Zenekarban játszott.

Első népi zenekarát 1973-ban alakította meg. Cigányzenészként bejárta a világot, de időről időre klasszikus zenét is játszik; pályafutása elején például tagja volt a budapesti Operaház zenekarának, 1969-ben a Göteborgi Szimfonikus Zenekarnak is zenésze volt. Európa szinte minden országában játszott, járt az Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában stb. Alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak. Az 1990-es évektől a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása volt. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek