Létrehozva: 2024.09.01.

Zimány Linda eddig bírta, feljelentést tett

Az ügyvédnő megelégelte a folyamatos jogsértést. Zimány Linda tartalmait nem is használhatnák, mégis keresnek rajtuk.

A Reddit a világ egyik legnagyobb online fóruma, aminek naponta több mint 62 millió aktív felhasználója van. Maga a fórum formátum kissé idejétmúltnak tűnhet, ám hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Rengeteg fajta információ megtalálható, az önsegítő témáktól a hazai aktualitásokig, és a hírességek szinte minden ébren töltött percéig. Ez utóbbi az, ami dr. Zimány Linda szerint sok esetben már jogsértő.

Zimány Linda
Zimány Linda a Reddit működésével kapcsolatos hivatalos lépéseket tett (Fotó: Szabolcs László)

Egyes subredditek (tematikus aloldalak) kifejezetten azzal a céllal jöttek létre, hogy oda boldog-boldogtalan feltöltsön a celebekről, amit akar. Ezt a felhasználók úgy valósítják meg, hogy követik a véleményvezéreket minden lehetséges közösségi médiacsatornán, majd a posztjaikról készült képernyőképet teszik közkinccsé. Ám a legtöbb ismert ember csatornáin kifejezetten felhívja a figyelmet rá, hogy a tartalmai engedély nélkül nem használhatók – ilyenek Linda oldalai is. Ezzel együtt pedig a beszélgetések között reklámok jelennek meg, amelyek nem kis bevételt jelentenek a cégnek, tavaly 29,7 milliárd forintnak megfelelő összeget kaszáltak éves szinten. Vagyis jogsértő tartalommal keresnek pénzt, amit az üzletasszony most megelégelt.

Elküldtem egy nemzetközi feljelentést a Reddit ellen, mert ők pénzt keresnek abból, hogy szponzorált tartalmat helyeznek el azok között a posztok között, amikben olyan emberek szerepelnek, akik nem is adtak engedélyt.

Zimány Linda személyében rossz emberrel húztak ujjat

Persze felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben a Reddit baja, hiszen ezeket a bejegyzéseket a felhasználóik gyártják, tehát nem maga a cég menti le a fotókat a hírességek oldaláról.

Az Európai Unióban, így itthon is az adott portál felelős azért, ami megjelenik a felületein. Tehát nekik kellene ezeket moderálni, leszedni. Ez vonatkozik a képmásokra, de a sokszor becsületsértő, fenyegető kommentekre is

 – magyarázta az érintett ügyvéd.

A durva hozzászólások egy dolog, de lehetne ezt az ügyet békésebben is rendezni, ha a fórumszolgáltató egy kicsit odafigyelne, vagy a zsebébe nyúlna.

Ezek a posztok általában nagy forgalmat generálnak, hiszen sokan hozzá akarnak szólni – jó, vagy rossz szándékkal – ezekhez, és az mind-mind reklámbevétel. A képekhez természetesen engedélyt nem kérnek, és nem tudok olyanról, hogy itthon bárki is kapott volna honoráriumot az amerikai cégtől.

Ameddig ez nem történik meg, addig marad a jogi út, amit Linda is választott. Vagy esetleg a felhasználók hagynak fel a tulajdonképpen illegális tartalmak feltöltésével. Ha az ügyben történik előrelépés, természetesen lapunk is beszámol majd róla.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek