Létrehozva: 2024.08.28.

"Egyre betegebb világban élünk" - Zimány Lindát sokkolta, hogy Magyarországon is megtörténhetnek ilyen bűnesetek

A nőket az internetre kirakó férfiak ügye mindenkit megrázott. Zimány Linda is azt hitte, hogy ilyen csak Amerikában történhet meg.

A napokban futótűzként terjedt a hír, hogy magyar lányokat fotózgatnak nyilvános helyeken, majd felteszik a képeiket egy közösségi oldalra, ahol arról beszélnek, milyen borzalmas dolgokat művelnének velük. Zimány Linda is sokként élte meg, hogy ilyen esetek a valóságban is megtörténhetnek. A modell sajnos maga is szembesült már ilyesmivel, hisz nem olyan rég két zaklatója ellen is kénytelen volt feljelentést tenni a rendőrségen, annyira elfajult a helyzet.

Zimány Linda
Zimány Linda szerint a névtelenség előhozza az emberekből az agressziót (Fotó: Szabolcs László)

Soha nem gondolta volna, hogy Magyarországon is megtörténhet ilyen

A jogász azt gondolta, hogy ilyen esetek csak Amerikában történhetnek meg. Ott többen élnek, a diverzitás is nagyobb, ennélfogva arányaiban is több lehet az elborult elméjű ember.

Gyakorlatilag gyomorgörcsöm lett, meg felfordult a gyomrom tőle. El vagyok képedve, nem tudok mit mondani. Nagyon ijesztő, mennyire beteg emberek élnek körülöttünk. Amikor megláttam, hogy Magyarországon is történt ilyen, elgondolkodtam, hogy sehol nem vagyunk biztonságban, ha már utcára se léphetünk." 

Már én is van, hogy úgy megyek ki az utcára, hogy nézem az embereket, hogy vajon ő írogat-e ilyen oldalakra, pedig valószínűleg ők nem csinálnak ilyet. De közben meg soha nem tudhatod.

Zimány Linda is zaklatás áldozata lett

A modell nem olyan rég maga is kénytelen volt feljelentést tenni. Őt is brutális módon, életveszélyesen megfenyegette egy zaklatója.

Nekem ugye volt ilyen sztorim, aki halálosan megfenyegetett, de őt el is kapta a rendőrség. Ő azóta az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben van van, bilincsben hozták haza Németországból, de ő is magyar volt. De hasonló volt a sztori, csak ő nem az internetre tette ki a képemet, hanem nekem írt üzeneteket. De őt le is csukták egyből mert terrorcselekményekkel is fenyegetőzött. Azóta be van zárva, de rengeteg ilyen rohangál közöttünk. Nem is tudok mást mondani, csak hogy mindenki nagyon vigyázzon magára.

Zimány Linda
Zimány Linda szerint az internetes oldalaknak is hatalmas felelőssége van abban, hogy ilyen dolgok ne történhessenek meg (Fotó: Szabolcs László)

Szerinte minden szempontból globálisan kellene fellépni

Linda szerint a legnagyobb probléma, hogy nincsenek szabályozva az internetes fórumok. A legnagyobb segítség az ilyen esetek megelőzésére az lenne, ha mindenki csak saját névvel, beazonosíthatóan tudna kommentelni.

Könnyebben elindul egy agresszió a névtelen kommentelés miatt, mert úgy érzik, így bármit megtehetnek, biztonságban vannak az internet árnyékban. Ezt muszáj lenne szabályozni, mert ez nagyon durva és senki nincs biztonságban így. Soha nem lehet tudni, hogy ezek a dolgok mikor valósulnak meg." 

Azt gondolom, ha valaki névtelenül és arctalanul ennyire agresszív és ilyen dolgokat le mer írni, lehet a való életben is agresszív lesz előbb-utóbb. Akár fizikálisan is valakivel szemben a saját környezetében. Mindenkinek meg kell tennie a feljelentését ebben az ügyben, mert hiába zárják be ezeket a fórumokat már nyitnak is újakat.

- tette hozzá a modell. 

Mindenképp tegyünk feljelentést

A gyönyörű modell mindenképp intézkedne, ha azt tapasztalná, hogy valaki őt fotózza, mert őt már az is zavarná, hogy egy idegen ember telefonjában van a képe. Ha valaki esetleg a következményektől félne egy esetleges rendőrségi ügy kapcsán, arra is van megoldás.

Végigfutott az agyamon, hogy mit csinálnék. Ha nyilvános helyen történik ez fényes nappal, valószínűleg odamennék, és megkérném törölje ki a képet, vagy megtenném én, ha észrevenném.De nekem többször volt az életemben , az ismertségemből adódóan sajnos erre példa.  De nyilván ezt nem fogom tanácsolni másoknak, inkább azt, hogy figyeljünk oda. Szóljunk valakinek, kérjünk segítséget ott helyben, ha megijedünk, vagy hívjuk ki a rendőröket. Ha netán egy sötét utcán történik ez, inkább szaladjunk el és hívjuk a rendőrséget. Ha valaki félne, a névtelen bejelentés is tök jó megoldás, mert akkor nem kell attól félni, hogy tudni fogja az elkövető, ki jelentette fel. Nekem is megfordult a fejemben, hogy ha kiengednék a zaklatómat, kiderítené, hogy hol lakom, idejönne bosszút állni. 

Zimány Linda
Zimány Linda zaklatója őt is az interneten keresztül találta meg Fotó: Szabolcs László

A nyilvánosság ereje is segíthet

A népszerű műsorvezető azt is elmondta, hogy az embereknek közösségként is ki kell állnia az ilyen esetek ellen. Szerinte senkinek nem szabadna félelemben élnie más emberek miatt.

Egyre betegebb világban élünk. Egyre keményebb dolgok történnek az interneten és ezt nem lehet hagyni. Az tök jó volt, hogy mire én értesültem a dologról, már meg is szűnt ez a fórum. Nem tudom, hogy a rendőrség intézkedett-e ilyen gyorsan, vagy megijedtek a nyilvánosságtól. Nagyon sajnálom azokat, akiknek ezzel szembesülnie kellett. Itt vagyok én is ismert emberként, akit napi szinten érnek ilyen atrocitások és tudom, hogy ezt nem lehet megszokni. Meg nem is kell. Nem erről szól az élet. Remélem, hogy a nyilvánosság erejével fel lehet lépni ezek ellen az emberek ellen. Meg azt is, hogy megtalálják azt, aki ezt elkezdte, mert biztos hogy be kéne csukatni, ne sétáljon körülöttünk.” 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek