Létrehozva: 2023.01.23.

Andy Vajna özvegye poszttraumás stressztől szenvedhet

Andy Vajna özvegyét komoly trauma érte, úgy tűnik, képtelen továbblépni.

Komoly nehézségekkel kellett szembenéznie az elmúlt években Vajna Timinek. Egyik csapás követte a másikat, először szeretett férje hunyt el, majd imádott kutyusától kellett örök búcsút vennie, ráadásul sajnos úgy tűnik, kisbabáját is elveszítette. 2022 utolsó hónapjában történt még valami, ami úgy tűnik, nem hagyja nyugodni. 

Nem lenne meglepő, ha Timi nem tudná egyedül feldolgozni mindazt, amin keresztülment (Fotó: TV2)

Karácsonykor megnő a betörések száma, mivel a bűnözők kihasználják, ha a tulajdonosok nem tartózkodnak otthon. December 23-án ennek esett áldozatául Timi is, aki éppen Aspenben tartózkodott. A Los Angeles-i lakásában működő biztonsági kamerák egyáltalán nem riasztották el a betörőket, pillanatok alatt bejutottak és elvittek minden mozdítható értéktárgyat. Az üzletasszony feljelentést tett a rendőrségen és átadta nekik a felvételeket is, amelyeken a menekülésre használt autó is látszik. Mindezek ellenére a hivatalos szervek mostanáig nem bukkantak az elkövetők nyomára
Timi a közösségi oldalán azóta is gyakran oszt meg olyan felvételeket, ahol valaki más lakásába törnek be vagy amelyen nők elleni támadást rögzítettek. Ez egyértelműen arra utal, hogy nem tudja feldolgozni a betörés okozta traumát. Hogy a feltételezésünk megerősítést nyerhessen, felkerestük Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológust, aki a felsorolt tények alapján elmondta, mi játszódik le ilyenkor az áldozatban.

"Ha a lakásunkba betörnek, az szimbolikusan egyenértékű az intim szféránkba való 'behatolással'. Ezt nagyon nehezen lehet feldolgozni és hosszú időre a hatása alá kerülhetünk, melynek következményeként megjelenhet a szélsőséges félelem, a negatív fantáziák és egyfajta készenléti állapot. A tudatunkban mindig ott van a kérdőjel, hogy mikor ismétlődik meg újra az atrocitás. Innentől kezdve a negatív emlékek képesek az embert maga alá gyűrni. A félelem egy természetes reakció, de ha túlságosan hosszú ideig fennáll és befolyásolja a mindennapokat, akkor szélsőséges megnyilvánulásként poszttraumás szindrómáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az illetőben állandósult a készenléti állapot, amikor belép az ajtón újból és újból elhatalmasodik rajta a félelem"  –kezdte Dr. Makai Gábor, s hozzátette, komoly fizikai tünetek is kísérhetik az állandósult felfokozott érzelmi állapotot.

 Amikor valaki belép a saját lakásába, ahol korábban betörők jártak különböző vegetatív tüneteket is produkálhat: felszökik a vérnyomása, heves szívverést tapasztal, kitágul a pupillája a feltörő negatív emlékképek hatására. Lidérces álmok is gyötrik, ébrenlétkor pedig állandó fenyegetettség érzése van, akkor is megéli a veszélyhelyzetet, amikor az a valóságban nincs jelen.

Ahogy a klinikai szakpszichológus mondja, az ehhez hasonló megrázkódtatást átélt személyek esetében felerősödik a sorstársak iránt érzett empátia. A trauma feldolgozásának egyik módjaként próbálják segíteni azokat, akik szintén átélték a kiszolgáltatottság érzésének ezen formáját, ez azonban önmagában nem elég a trauma valós feldolgozásához.

A saját belső feszültségüket úgy próbálják csökkenteni, hogy igyekeznek másoknak segíteni, felkarolják őket és szeretnének támaszt nyújtani, de a kialakult pszichés állapoton már csak szakember tud segíteni

 – magyarázta a szakember, s hozzátette, Vajna Timinek mérlegelnie kell, feltenni magának a kérdést, hogy mennyire hatalmasodott el rajta a szorongás és ehhez mérten, ha szükséges, segítséget kérni. 
 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Káprázatos formában van az olasz focisztár párductesű magyar felesége - képek

origo.hu

Amíg Karácsony szelfizik, addig az utasok tolják az elakadt trolit - fotó

borsonline.hu

"Át is ölelte Pamelát" - Valóban Berki Krisztián szelleme jelent meg a stúdióban

hirtv.hu

Elutasítja a baloldal, hogy újra listás szavazás alapján álljon össze a Fővárosi Közgyűlés + videók

metropol.hu

Marics Peti sem maradt csendben, reagált Istenes Bence botrányára

mandiner.hu

Kitálalt Zelenszkij: Ez a tűzszünet ára

origo.hu

Szörnyű titkokat őriz egy szellemépület a Budapest szívében - videó

mindmegette.hu

Hihetetlen! Egészen eddig rosszul használtuk a fokhagymanyomót! Ez a helyes, gyors módszer

borsonline.hu

A véres vizeletet véresen komolyan kell venni! (x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Itt a bizonyíték: Csak kamu volt Vajna Timi és Schwarzenegger románca – videó

SZTÁRDZSÚSZ

Hajdú Péter háborút hirdet a netes csalók ellen

SZTÁRDZSÚSZ

Kiosztották Berki Mazsit a gyereknevelési elvei miatt

SZTÁRDZSÚSZ

Végső vallomás: utoljára beszélt Krausz Gábor a párjáról

SZTÁRDZSÚSZ

Alekosz mindenkit megdöbbentett, tényleg családalapításra készül?

SZTÁRDZSÚSZ

"Legyen végre vége!" – Alekosz Jimmy háza miatt ment neki Peter Srámeknek

SZTÁRDZSÚSZ

Sztárparádé volt a Semmelweis-film díszbemutatóján - galéria