Létrehozva: 2023.01.23.

Andy Vajna özvegye poszttraumás stressztől szenvedhet

Andy Vajna özvegyét komoly trauma érte, úgy tűnik, képtelen továbblépni.

Komoly nehézségekkel kellett szembenéznie az elmúlt években Vajna Timinek. Egyik csapás követte a másikat, először szeretett férje hunyt el, majd imádott kutyusától kellett örök búcsút vennie, ráadásul sajnos úgy tűnik, kisbabáját is elveszítette. 2022 utolsó hónapjában történt még valami, ami úgy tűnik, nem hagyja nyugodni. 

Nem lenne meglepő, ha Timi nem tudná egyedül feldolgozni mindazt, amin keresztülment (Fotó: TV2)

Karácsonykor megnő a betörések száma, mivel a bűnözők kihasználják, ha a tulajdonosok nem tartózkodnak otthon. December 23-án ennek esett áldozatául Timi is, aki éppen Aspenben tartózkodott. A Los Angeles-i lakásában működő biztonsági kamerák egyáltalán nem riasztották el a betörőket, pillanatok alatt bejutottak és elvittek minden mozdítható értéktárgyat. Az üzletasszony feljelentést tett a rendőrségen és átadta nekik a felvételeket is, amelyeken a menekülésre használt autó is látszik. Mindezek ellenére a hivatalos szervek mostanáig nem bukkantak az elkövetők nyomára
Timi a közösségi oldalán azóta is gyakran oszt meg olyan felvételeket, ahol valaki más lakásába törnek be vagy amelyen nők elleni támadást rögzítettek. Ez egyértelműen arra utal, hogy nem tudja feldolgozni a betörés okozta traumát. Hogy a feltételezésünk megerősítést nyerhessen, felkerestük Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológust, aki a felsorolt tények alapján elmondta, mi játszódik le ilyenkor az áldozatban.

"Ha a lakásunkba betörnek, az szimbolikusan egyenértékű az intim szféránkba való 'behatolással'. Ezt nagyon nehezen lehet feldolgozni és hosszú időre a hatása alá kerülhetünk, melynek következményeként megjelenhet a szélsőséges félelem, a negatív fantáziák és egyfajta készenléti állapot. A tudatunkban mindig ott van a kérdőjel, hogy mikor ismétlődik meg újra az atrocitás. Innentől kezdve a negatív emlékek képesek az embert maga alá gyűrni. A félelem egy természetes reakció, de ha túlságosan hosszú ideig fennáll és befolyásolja a mindennapokat, akkor szélsőséges megnyilvánulásként poszttraumás szindrómáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az illetőben állandósult a készenléti állapot, amikor belép az ajtón újból és újból elhatalmasodik rajta a félelem"  –kezdte Dr. Makai Gábor, s hozzátette, komoly fizikai tünetek is kísérhetik az állandósult felfokozott érzelmi állapotot.

 Amikor valaki belép a saját lakásába, ahol korábban betörők jártak különböző vegetatív tüneteket is produkálhat: felszökik a vérnyomása, heves szívverést tapasztal, kitágul a pupillája a feltörő negatív emlékképek hatására. Lidérces álmok is gyötrik, ébrenlétkor pedig állandó fenyegetettség érzése van, akkor is megéli a veszélyhelyzetet, amikor az a valóságban nincs jelen.

Ahogy a klinikai szakpszichológus mondja, az ehhez hasonló megrázkódtatást átélt személyek esetében felerősödik a sorstársak iránt érzett empátia. A trauma feldolgozásának egyik módjaként próbálják segíteni azokat, akik szintén átélték a kiszolgáltatottság érzésének ezen formáját, ez azonban önmagában nem elég a trauma valós feldolgozásához.

A saját belső feszültségüket úgy próbálják csökkenteni, hogy igyekeznek másoknak segíteni, felkarolják őket és szeretnének támaszt nyújtani, de a kialakult pszichés állapoton már csak szakember tud segíteni

 – magyarázta a szakember, s hozzátette, Vajna Timinek mérlegelnie kell, feltenni magának a kérdést, hogy mennyire hatalmasodott el rajta a szorongás és ehhez mérten, ha szükséges, segítséget kérni. 
 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Kőgazdag Metta felfedte: ezért tűnt el a közösségi médiából

SZTÁRDZSÚSZ

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

SZTÁRDZSÚSZ

Rossz hírt kapott a magyar zenész: elfogta a rettegés, hogy két gyerekkel utcára kerülnek

SZTÁRDZSÚSZ

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

SZTÁRDZSÚSZ

Kőgazdag Aleksandra elárverezi egyik kedvenc luxusholmiját