Pásztor Erzsi vallomása: Ezt írta neki Örkény özvegye

Pásztor Erzsi hálóingben mondta otthon a Gertrudis-monológot, így tartotta karban memóriáját a pandémia miatti színházi szünetben. A Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművész a Kossuth Rádió Nagyok című műsorában mesélt továbbá élete nagy szerepéről, a Macskajáték Orbánnéjáról és legismertebb sorozatbeli karakteréről, Janka néniről is.

Otthonában adott interjút Pásztor Erzsi a Nagyok című műsornak. A Kossuth Rádió zenés portréműsorában a színművész – aki a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja és aki a mai napig színpadon játszik, forgat – közel a 85. életévéhez is energikus és fitt. Mint mondja, mindig ügyel külsejére és slamposan sosem jelenik meg. Nemcsak testét, de szellemét is karban tartja.

Pásztor Erzsi mindig megőrzi a legendás humorérzékét (Fotó: Markovics Gábor / Ripost)

„Míg nem voltak színházi fellépések, otthon minden nap elmondtam egy idézetet egy olyan daraból, amelyet 40-50 évvel ezelőtt játszottam. Álltam halóingben és szavaltam a Gertrudis-monológót” – mesélte Pásztor Erzsi, aki egyébként gondolkodott azon, hogy visszavonul, de a közönség tiltakozására úgy döntött, a sorsra bízza magát, és amíg súgó nélkül is színpadra tud állni, addig játszani fog.

A Kossuth-díjas színművész a közmédia műsorában felidézte élete nagy szerepét is. „A Macskajátékban háromszor is játszhattam, három rendezésben is. Igaz, közben évek teltek el, de mindig is úgy éreztem, Orbánné szerepét rám írták” – mondta el az Örkény István művéből készült előadással kapcsolatban, amelyet maga az író is látott, amikor Pásztor Erzsi először öltötte magára a karaktert. „Mikor másodszor játszottam a Macskajátékot, Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegye írt nekem egy kártyát. Nem szoktam elmesélni, de most elárulom, az állt rajta: Orbánné te voltál, te vagy és te leszel” – mesélte a művésznő a Nagyokban.

Emellett hasonlóan nagy elismerés számára, hogy mind a mai napig megismerik és megszólítják az emberek az utcán, amelyet nagyban köszönhet a Szomszédoknak. „Büszke vagyok arra, hogy szerepelhettem a sorozatban. Janka néni kihagyhatatlan az életemből. Látom, hogy a mai napig mindenhol ott van, én magam is nevetek rajta. Így utólag mondtam is magamnak, Erzsike rendben volt ez a szerep, jól van, nem voltál uncsi” – mondta nevetve Pásztor Erzsi.

A Nagyok portréműsorában – amely IDE kattintva teljes egészében visszahallgatható – az is kiderül, hogy mit élt át a színésznő második válása után, miért szereti az operát, továbbá az is, hogy miért kezdett el sírni a színpadon, pedig az nem is volt benne a szerepében.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!