LELKIZŐ

Teljesült Pécsi Ildikó utolsó kívánsága: Bálványa közelében nyugodhat

Pécsi Ildikó több mint tíz évvel ezelőtt vásárolt dupla sírhelyet a máriabesnyői sírkertben magának és férjének. Választása nem véletlenül esett erre az apró, domboldalon álló temetőre...
  • Szerző: Buster

Pécsi Ildikó színészi pályáját meghatározta az a különleges hangulat, amit 1966-ban tapasztalt meg, amikor a Vígszínház társulatához szerződött. A teátrum arculatát akkoriban áthatotta az 1931-ben elhunyt legendás színész, Hegedűs Gyula szellemisége, ami magával ragadta a fiatal színésznőt. Ildikó akkor határozta el, hogy élete végéig ápolni fogja a nagy előd emlékét, és akkor kereste fel először a máriabesnyői sírkertet, ahol Hegedűs Gyula is örök nyugalomra lelt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Ildikó attól a pillanattól kezdve rendszeresen kijárt a temetőbe és rendben tartotta a színészóriás síremlékét. Tíz éve pedig megvásárolta az idolja közelében található nyughelyet. Erről L. Péterfi Csaba, Pécsi Ildikó fogadott fia mesélt a -nak.

Fotó: Ripost

„Ildikó tíz évvel ezelőtt azért jelölte ki a máriabesnyői temetőt, mert ott nyugszik Hegedűs Gyula is. Annyira szerette a színészt, hogy a Vígszínházban töltött évek után magára vállalta emlékének és sírhelyének gondozását” – kezdte lapunknak Csaba.

„Ildikó eredetileg azt szerette volna, ha közvetlenül a színész mellé temetik őt és a férjét, Lajos bácsit is, de két évvel ezelőtt megváltoztatta döntését. Akkor veszítette el a keresztanyját, akit szintén Máriabesnyőn temettek el, így végül úgy döntött, hogy az asszony mellett legyen majd a végső nyughelye” – nyilatkozta lapunknak a szombaton elhunyt színésznő fogadott fia, aki minden erejével azon van, hogy december 19-én méltóképpen búcsúztassák majd el Pécsi Ildikót.

Névjegy

Hegedűs Gyula (eredeti neve Heckmann Gyula Mihály) Kétyen született, 1870. február 3-án és Budapesten huny el, 1931. szeptember 21-én. Magyar színész, kormányfőtanácsos, a Budapesti Színészek Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke, a naturalista színjátszó stílus legnagyobb magyar képviselője.

Hegedűs Gyula is rajongva szerette Máriabesnyőt

A legendás színész nem véletlenül rendelkezett úgy végakaratában, hogy a Máriabesnyői temetőben helyezzék végső nyugalomra. Hegedűs Gyulának a településen volt nyaralója és ha csak tehette oda utazott a fővárosból, hogy a festői településen töltse idejét. Máriabesnyőn található Magyarország második leglátogatottabb kegyhelye, amelyet a loretói Boldogságos Szűz tiszteletére 1758-ban alapított Grassalkovich Antal gróf.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?