SZTÁRDZSÚSZ

A legendás magyar színésznő: Eszem ágában sincs nyugdíjba menni!

Tordai Teri június 25-én veheti át a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját kiemelkedő pályájának elismeréseként. A népszerű színésznő most is egyszerre több darabban játszik, eszében sincs nyugdíjba vonulni, várja az újabb kihívásokat.
  • Szerző: RIPOST

Közel hatvan éve kápráztatja el a közönséget fergeteges alakításaival Tordai Teri. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő el sem tudja képzelni, hogy valaha is nyugdíjba vonuljon, hiszen a családján és a barátain kívül a színpad jelenti számára a legnagyobb boldogságot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

tordai teri

Tordai Teri hazánk egyik legnépszerűbb színésznője (Fotó: Szabolcs László / Ripost)

„A koronavírus miatt közel fél évet kellett színház nélkül eltöltenem, amit eleinte nem is viseltem rosszul” – mondta a 7-nek a művésznő. „Rengeteget sétáltam és sok időt töltöttem a lányommal, Lilivel és a három unokámmal. Azonban rá kellett ébrednem, hogy a színház semmivel sem pótolható! Az újranyitással visszakaptam az életemet, az pedig külön ajándék, hogy ennyi év után is megtalálnak a jobbnál jobb szerepek. Jó érzés tudni, hogy szükség van rám, és örömmel tölt el, hogy ismerhetem az új színészgenerációt, jó együtt dolgozni a fiatalokkal.”

Tordai Teri hat darabban játszik az Újszínházban. A legutóbbi premierje június elején volt: Gyurkovics Tibor Császármorzsa című darabjában alakít egy idős asszonyt, aki fiatalkori, beteljesületlen szerelmét siratja.

Tordai Teri

A Császármorzsa című darabban Tordai Teri egy szerelmét sirató asszonyt alakít
(Fotó: Szabolcs László / Ripost)

A való életben azonban a színésznő semmin nem bánkódik, úgy érzi, mindent megkap az élettől, amire vágyott. Itthon és külföldön is nagy sikereket ért el, lányával, Horváth Lili színésznővel nagyon szoros a kapcsolata, közös előadói estjük évek óta nagy sikerrel fut. Három unokájával pedig rajonganak egymásért.

„Bejártam a világot, mégsem akartam soha elhagyni a hazámat” – vallott hitet Tordai Teri. „Itt vagyok otthon, ideköt minden. Az Újszínházban a klasszikus magyar darabokat úgy tudjuk átadni a közönségnek, hogy közérthetők a fiatalok számára is. A kőszívű ember fiaiban, amiben Baradlaynét játszom, kimondom azt a mondatot, aminél szebbet egy színésznő szerintem nem mondhat: 'Azt nem engedhetem, hogy mindhárom fiam a hazájától elidegenedjék.' Ez olyan gyönyörű, olyan aktuális mondat manapság! A magyarságtudat, a hazaszeretet nagyon fontos, és amikor az akkor 13 éves unokám a premier után elkezdte olvasni a könyvet, úgy éreztem, jó munkát végeztünk.”

A művésznő már lazíthatna a tempón, de esze ágában sincs felhagyni a hivatásával. A színházban érzi igazán elemében magát.

„Óriási kegy a sorstól, hogy ennyi év után is színpadon állhatok! Remélem, örököltem az édesanyám genetikáját, aki 90 éves koráig szellemileg teljesen friss maradt. Folyamatosan tornáztatta az agyát keresztrejtvényekkel. Én szövegtanulással tartom frissen az elmémet, és ameddig meg tudom jegyezni a szerepeimet, biztosan színpadon maradok. Emellett a rendszeres mozgás is nagyon fontos, hiszen a színjátszáshoz állóképességre is szükség van. Az egyik budai uszodába jártam a járvány előtt és alig várom, hogy újra mehessek! Ott van egy baráti társaságom, akikkel úszás után megvitatjuk az élet nagy kérdéseit. Itt, az Újszínházban pedig olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mindannyiunkban buzog az alkotási vágy és az, hogy örömet szerezhessünk a közönségnek. Remélem, erre még sokáig lesz lehetőségem” – mosolygott Tordai Teri.

Hogy mit gondol a mai fiatalságról a színésznő, elolvashatod a 7 kedden megjelenő számában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?