SZTÁRDZSÚSZ

Ez volt Csukás István titkos szenvedélye: Ki gondolta volna?

Korda György húsz évig ült egy asztalnál az ország mesemondójával, aki szerint Csukás nemcsak a gyerekek nyelvén értett kiválóan, hanem a kártyázáshoz is.
  • Szerző: BDF

Az egész országot megrázta a hír, hogy február 24-én, hétfőn egy budapesti kórházban 83 éves korában elhunyt a XX. századi irodalom egyik legmeghatározóbb alakja, Csukás István. A legendás író művein generációk nőttek fel, kicsi hazánkban nincs is olyan ember, aki ne találkozott volna legalább egyszer valamelyik mesealakjával. A Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom, Sebaj Tóbiás és A nagy ho-ho-horgász atyját gyászolja a Korda házaspár is. Korda György a -nak mesélte el, hogy közel húsz éven át együtt kártyázott Csukással, aki nemcsak az írásban remekelt...

Fotó: Szabolcs László

„Gyurit nagyon szíven ütötte a szomorú hír. Sokat találkoztunk vele a Fészek Művészklubban. A férjem jól ismerte Istvánt, sokat kártyáztak együtt” – kezdte Balázs Klári, aki rögtön át is adta a készüléket Korda Györgynek. Az énekes fájó szívvel emlékezett az ország mesemondójára.

„Nekem kártyapartnerem volt István. Húsz évig ültünk egy asztalnál a Fészek Klubban. Römiztünk. István imádott römizni, és bravúrosan jól keverte a lapokat. Az írás mellett a kártyázás volt a második szenvedélye„ – mondta el az énekes, aki a legendás kártyapartik kapcsán most egy évtizedeken át magában tartott titokról rántotta le a leplet.

”Tordy Géza, Benedek Miklós, Csurka László, Csukás István és én – így játszottunk együtt. Néha csatlakozott Bácskay Lauró István filmrendező, aki a Keménykalap és krumpliorrt rendezte, amit szintén Csukás írt. Micsoda partik voltak! István egy aranyos, szellemes ember volt, aki mindig mosolygott a nagy bajsza alatt. Ezt idáig magamban tartottam, de most már nem titkolom tovább: engem az sem érdekelt, hogy nyerek vagy vesztek ellene, csak boldogan hallgattam a szellemes mondatait, ami játék közben dőlt belőle.”

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Korda Györgyre ma is nagy hatással vannak a Nemzet Művésze címmel elismert Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő klasszikusai.

Erről a további részleteket elolvashatod a napilap szerdai számában. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?