SZTÁRDZSÚSZ

Bevallotta Diana átverője: Ő is felelős a hercegnő haláláért

A BBC egykori munkatársa Diana halálának pillanatában tudta, hogy ebben az ő keze is benne van.
  • Szerző: The_M

Napok óta egyre csak fokozódik a botrány a BBC 25 évvel ezelőtti Panorama interjúja miatt, amiben Diana őszintén beszélt a házassági válságáról és Károly hűtlenségéről. Mint kiderült, a tévétársaság meghamisított bankszámla kivonatokkal győzte meg a hercegnőt arról, hogy a Buckingham-palota az alkalmazottain keresztül kémkedik utána.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Northfoto

Diana öccse, Spencer gróf, majd a hercegnő egyik barátnője is megszólalt már az átverés kapcsán. Most pedig a BBC oldaláról az egyik érintett is interjút adott a Mail on Sunday nevű lapnak. Matt Wiessler grafikusként dolgozott a tévétársaságnál, és őt kérték fel arra, hogy készítse el a bankszámla kivonatokat. Ő akkoriban azt hitte, hogy valódi dokumentumok másolatát készíti el, és nem kamuiratokat. Az igazságot csak később tudta meg, amikor az interjú már elkészült.

A tette miatt viszont csak akkor lett lelkiismeret-furdalása, amikor két évvel később Diana meghalt. Ugyanis azonnal átlátta, hogy a hamisítása és Martin Bashir interjúja olyan lavinát indított el, ami végül a tragikus autós üldözéshez vezetett.

„Amikor Diana meghalt, úgy éreztem, hogy személyesen érintett vagyok én is. Nemcsak elmentem a temetésére, de órákkal előtte ott voltam a gyászolók között és csak elmélkedtem. Mert éreztem, hogy ha közvetlenül nem is, de közreműködtem én is a tragédiában.”

Wiessler gondolatait támasztja alá Diana jó barátja, Tina Brown napokban adott interjúja is. A nő néhány héttel a hercegnő halála előtt találkozott Dianával, aki elárulta neki, hogy kirúgta a királyi udvar által biztosított testőrségét, miután látta a BBC – akkor még valódinak hitt – dokumentumait. Ha a papírokkal nem verik át Dianát, akkor egykori titkos ügynökök védték volna, és a párizsi tragédiakor ők feltehetően megelőzték volna az autós üldözést. Vagyis még most is élhetne a hercegnő.

És ezeket olvastad már?