HŰHA

Kinyomoztuk, ennyit érhet Medveczky Ilona háza

Nehéz meghatározni, mennyit is érhet a Buda egyik legfrekventáltabb helyén álló ház, melyben több mint fél évszázada él a táncmûvész. Mégis megpróbáltuk, és szép kis összeg kerekedett a matekból.
  • Szerző: Buster

Hazánk legismertebb táncművésze méltatlanul alacsony nyugdíjból tengeti életét hosszú évek óta. Igaz, idén méltányossági alapon emelést kapott, de az összeg így is csak hetvenezer forint havonta.

Medveczky Ilona ebből az összegből tartja fenn önmagát és meseszép budai házát. Csuklótörése óta azonban, egyre nehezebben látja el az ingatlan körüli teendőket, így felmerült benne a gondolat, hogy eladja otthonát.

Ez több szempontból is észszerű döntésnek tűnhet, hiszen a hatalmas telken álló főúri villa árából nem csak szép és kényelmes otthont vásárolhatna, de biztosíthatna magának egy minden szempontból fényűző életet is. Az esetleges értékesítés hírére felkerestük a művésznőt, aki nem tagadta, valóban felmerült benne az eladás lehetősége.

"Tény, hogy egy interjúban nemrég megemlítettem a házam eladásának lehetőségét, de nincs konkrétum, hiszen fél évszázadnál is régebben élek itt, és nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy elhagyjam a helyet, ahol ennyi boldog évet töltöttem el. Ugyanakkor igaz, hogy egymagamnak tényleg túl nagy a ház és a kert is, és közeleg az idő, amikor már nem tudom úgy gondját viselni, mint eddig."

Egyelőre nem hirdetem a házat, de ha kapnék egy korrekt ajánlatot, nem biztos, hogy nemet mondanék

- árulta el Medveczky Ilona, aki nem kívánta számszerűsíteni az összeget, amit már korrekt ajánlatnak nevezne.

A %RIPOST% ugyanakkor utánajárt, mennyit is érhet a Buda legfrekventáltabb helyén épült ingatlan, melyet Ilona egykoron egy roppant gazdag tisztelőjétől kapott ajándékba, csodás táncáért cserébe.

Ilona otthona egyébként a Károlyi-család vadászbirtoka volt, és mint olyan, elsőként épült a budai magaslaton. Ez a tény komoly árbefolyásoló tényező, ráadásul akadt kiindulási pont is a kalkulációhoz. A művésznő egy korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy a kilencvenes évek közepén 270 millió forintot ajánlottak érte. Ennek tükrében felkerestünk egy ingatlanszakértőt, aki konkrét számháborúba nem bocsátkozott, de azt elárulta, min múlik az eladhatósága egy ehhez hasonlóan ingatlannak.

"Egy ennyire speciális épületnél, gyakorlatilag lehetetlen meghatározni a pontos árt, vagy értéket."

Tekintettel arra, hogy az épületnek komoly történelmi háttere van, és éppen ettől semmi mással össze nem hasonlítható, kár tanulmányozni a kerületre és a környékre vonatkozó négyzetméter áralakulásokat. Ide illik a mondás: annyit ér, amennyit adnak érte.

"Ilyen esetben az eladó fél mond egy szerinte méltányos árat, majd pedig érkeznek a vevőjelöltek, akik eldöntik, hogy megadják-e a kért összeget, vagy ajánlanak egy szerintük méltányosabbat." - nyilatkozta Rutai Gábor ingatlanszakértő.

Ugyanakkor akad egy módszer, melynek segítségével közelebb kerülhetünk a realitásokhoz. Az interneten fellelhető néhány diagram melyek segítségével pontosan nyomon követhető, miként változtak az ingatlanárak az elmúlt évtizedekben. Ezek szerint a korábbi 270 milliós ajánlat óta majd kétszeresére nőt Ilona házának értéke. Ide kell még számolni az infláció alakulását is, így gyakorlatilag oda jutunk, hogy az akkoriban kínált ár, ma is megállhatja a helyét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?