HŰHA

Halálra rémítette orvosa Benkő Lászlót, újabb műtéten esett át

Az Omega 76 éves billentyűse az egyik kontrollvizsgálaton tudta meg, hogy azonnal műteni kell.
  • Szerző: Ripost

Benkő László bevallotta: megijedt, amikor orvosa közölte vele, hogy meg kell operálni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Szabolcs László / Ripost

Kontrollvizsgálatra ment, de rögtön a műtőbe került a billentyűs, ugyanis egy basiliomát, azaz bőrdaganatot vágtak ki az Omega együttes alapítójának jobb lábából.

„Még a 2017-es novemberi műtét előtt elmondták, májműtét után sajnos előfordulhat, hogy a rák később máshol is kiütközik, ami nem áttét, hanem következmény” – kezdte a Blikknek az Omega együttes alapítója.

„Ezért is kellett olyan gyakran kontrollvizsgálatokra járnom, no meg azért, mert az orvosoknak gyanús lett, hogy valami gyengíti az immunrendszeremet. Az év eleji kontrollon elmondtam, a jobb sípcsontomat egyre többet vakargatom, így szövetmintát vettek. Akkor azt is megbeszéltük, hogy február elején befekszem egy alaposabb átvizsgálásra. Ez így is lett, és közben a szövettani vizsgálat eredménye is megérkezett” – mesélte Benkő, akivel orvosa a kontrollon közölte, rögtön el is távolítják a daganatot.

„Bevallom, amikor ezt elmondta, megrettentem, de most már örülök, hogy túl vagyok rajta” – válaszolta a billentyűs, aki kezdettől fogva nyíltan vállalta rákbetegségét.

A sors iróniája, hogy 2017 májusában a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész szintén egy esedékes átvizsgálás során szembesült a májrák döbbenetes diagnózisával. Akkor sikeres operáción esett át, nem sokkal később pedig már ismét színpadon volt.

„Csak helyi érzéstelenítést kaptam, és egy gyufaskatulyányi területen vágtak ki egy bőrdarabot a jobb sípcsontom fölötti részből. Semmit nem éreztem, de kicsit még kába vagyok. Remélem, nem lesz újabb kiütközés, mert a többi eredményem jó volt” – magyarázta az újabb műtétről Benkő, aki már három éve életmódot váltott.

„Káros szenvedélyem sosem volt, aminek most hasznát látom, de a hasamat mindig szerettem. Ma már a kalória és a szénhidrát mennyiségére is ügyelek, mindamellett sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet viszek a szervezetembe” – mondta Benkő, aki pár héttel a korábbi műtét után a színpadra is visszatért.

„Az egy intenzívebb időszak volt, most jó pár hetem lesz arra, hogy regenerálódjak. Nem tudom, mennyi időm maradt, de igyekszem mindent megtenni azért, hogy ez ne rajtam múljon” – sóhajtott.

Szövettani típusa alapján a basalioma a bőrrák leggyakoribb formája. Ha időben ismerik fel, nem roncsolja a bőrréteg alatti szöveteket, illetve áttéteket sem képez. Sajnos, sokan nézik ezeket hegesedésnek, ezért ajánlatos a legkisebb gyanú esetén is szakemberhez fordulni. A basiliomát műtéti úton kell eltávolítani, mert a kenőcs daganatterjedést okozhat a gyógyult hámréteg alatt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?