HŰHA

A hátsó ajtón szöktették be Gothárt a Színművészetire

Szerdán egész nap ment a kavarás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol mindent elkövettek, hogy a szexuális zaklatáson ért Gothár Péternek ne kelljen a kamerák elé állnia. Úgy tudni, a hátsó bejáraton szöktették be a rendezőt, miközben az intézmény sajtósa letagadta, hogy náluk zajlik a meghallgatás.
  • Szerző: Ripost

Hiába próbálta védeni a Színház-és Filmművészeti Egyetem, valamint a Katona József Színház a szexuális zaklatáson ért Gothárt Pétert, az emberek köszönik, de nem kérnek a rendezőből. Ezt nem akarják elfogadni a baloldali színházi körök.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Szerdán a Színművészeti végig falazott Gothárnak, amikor az Etikai Bizottság hallgatta meg őt a Katonában történt zaklatás miatt.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Lapunknak írásban is azt állították, hogy egy külső helyszínen hallgatják meg a nőket zaklató rendezőt, de végül kiderült: a hátsó ajtón szöktették be és ki a 72 éves művészt.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Miközben szerdán a teljes magyar sajtó arra várt, hogy Gothár Péter megjelenjen az egyetem bejárata előtt és végre megszólaljon a szexuális zaklatásról, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége tüntetést tartott a Katona József Színháznál.

Fotó: Fotó: Origo

Azt követelték: minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása. Tették ezt azért, mert a Katona és az Alföldi Róbert nevéhez köthető Átrium még mindig Gothár-darabokat játszik, pedig már nem az a kérdés, zaklatott-e a rendező, hanem, hogy kiket és mennyi ideig.

Fotó: MTI/ Mónus Márton

„Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént” – mondta el a színház előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a jövő generációit is tanítja, ezért most számos szülő fél elengedni gyermekét az egyetem falai közé.

„Megengedhetetlenek a Katonában történt atrocitások, és hogy ezekről mit sem tudni, valamint az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját maga akarta vizsgálni Gothár Péter oktatói tevékenységét” – jegyezte meg az érdekszövetség elnöke. Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója pedig azt közölte: online petíciót indítottak annak érdekében, hogy sehol ne játszhassák Gothár rendezéseit. Azt szeretnék, ha nem maradna következmények nélkül az ügy.

Amint a is beszámolt róla, a vizsgálatra azért kényszerült a Színművészeti, mert előbb Fekete Péter kulturális államtitkár levelet írt Upor László rektorhelyettesnek, majd a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium is jelezte, hogy figyelemmel kíséri az ügyet. Tehát a vizsgálat elől nem tudott kitérni a Katona egykori rendezője.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az atv.hu-nak azt mondta, ha a Színművészeti Egyetemen is tudták, de eltitkolták Gothár Péter zaklatási ügyét, akkor a lemondás a minimum. Hozzátette: a minisztérium is delegál szakértőt az ügyben folytatott vizsgálathoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?