FÜLES

Felfüggesztették Gothárt, minden diákját meghallgatja pszichológus

Gothár Péter egy ideig biztosan nem oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
  • Szerző: Ripost

Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettese levélben tájékoztatta Fekete Péter államtitkárt Gothár Péter etikai vizsgálatának ügyében, azok után, hogy a rendezőtől az „erkölcsi határok átlépése” miatt megvált a Katona József Színház.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Kollányi Péter / MTI

Az SZFE rektorhelyettesének a leveléből kiderül, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága december 4-én hallgatja meg Gothár Pétert.

Azt is közölte, hogy bár Gothár valóban az intézet oktatója volt, ők sem tudtak a Katona József Színházban folyó eljárásról, csak a botrány kirobbanása utáni sajtómegkeresésekből derült ki számukra, mi történt. A színháztól ők sem kaptak – kérdéseik ellenére sem – bővebb tájékoztatást.

A rektorhelyettes jelezte, hogy az egyetemen anonim és nem anonim bejelentési lehetőségek léteznek, ám senki sem jelentkezett ezeken. Ahogy az intézmény által foglalkoztatott pszichológusnál sem számolt be senki zaklatási ügyről.

Miután kiderült, hogy Gothár Péter érintett az ügyben, a rektorhelyettes összehívta az etikai bizottságot. Ez a testület hétfőn ült össze, kidolgozta további munkarendjét, intézkedési tervét, illetve ajánlásokat tett. Ennek értelmében az egyetem pszichológusa, életvezetési tanácsadója egyesével meghallgatja a rendező jelenlegi hallgatóit. Hasonló beszélgetés várhat Gothár Péter előző osztályának tagjaira. Külső, független pszichoterapeuta szakértőt is felkértek.

Ezen felül a vizsgálathoz külső megfigyelőt kértek a fenntartó ITM-től és a Magyar Művszeti Akadémiától.

Gothár Péter a vizsgálat lezárultáig szünetelteti oktatói tevékenységét az egyetemen.

Az etikai bizottság december 4-én meghallgatja a rendezőt, elemzi a szakértők összegzését.

A budapesti Katona József Színház a múlt héten – az érintett megnevezése nélkül – közölte: kitiltotta egyik szerződéses munkatársát, mert a színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben. A döntést egy belső vizsgálatot követően hozta meg a vezetőség. Később Gothár Péter a Facebookon tette közzé bocsánatkérő nyilatkozatát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?