HŰHA

Sosem hallott részletek: Elárulta, így szökött meg a Viszkis a börtönből

Ambrus Attila egyike azon keveseknek, akik sikeresen megszöktek a rendőrség Gyorskocsi utcai fogdájából. Mindent előre eltervezett, de a véletlen közbeszólt.
  • Szerző: Buster

Ambrus Attila közel 22 évvel a bravúros szökése után is élénken emlékszik arra a szombati napra, amikor lelécelt a Gyorskocsi utcai fogdából. Ehhez mindössze hét percre és persze alapos előkészületekre volt szüksége.

Ambrus Attila szökéséről mesélt

Ambrus Attila az Összezárva Hajdú Péterrel című műsor új évadának első vendége volt Fotó: Life TV

A Viszkis rablóként elhíresült Attilla, most a Life TV-n péntek este induló, Összezárva Hajdú Péterrel című műsor új évadában elevenítette fel az 1999 július 10-én zajló eseményeket. Ambrus kihasználta a hatóságok sorozathibáit és gyakorlatilag szinte fennakadás nélkül lécelt le a szigorúan őrzött objektumból. Persze nem úszta meg sérülés nélkül a kalandregénybe illó perceket...

WC papírba göngyölve vitték be neki a pénzt

„Konkrétan hét perc alatt léptem le. Volt nálam pénz, rendőrségi póló, kötél, de még csavarhúzó is...”- kezdte a döbbenten figyelő Hajdúnak Ambrus. „Persze volt segítségem is. az információk jöttek, mentek és bejuttatták hozzám a pénzt is, ami kellett a szökés utáni élethez. Egyébként WC-papírba tekerve hozták be hozzám a lóvét, mert ott még nem vették olyan komolyan a csomagok átvizsgálását, mint később”- mesélte a Viszkis, aki éppen ezeknek a pénzkötegeknek köszönheti, hogy egy bokaficammal megúszta a négyméteres zuhanást.

Ambrus Attila szökése

Hajdú Péter döbbenten hallgatta a Viszkis szökési sztoriját Fotó: Life TV

Tenyerén viseli szökésének fájdalmas emlékét

„Nem úsztam meg sérülés nélkül a a szökést, de csak azért nem, mert nem a terv szerint alakultak a dolgok. Eredetileg az első emeletről másztam volna le a kötélen, amit lepedőkből és törölközőkből fontam, de az elsőn dolgoztak, a másodikon dolgoztak, így végül egy harmadik emeleti irodából tudtam kimászni. Ehhez persze ki kellett egészítenem a kötelet, amit kábelekkel és hosszabbítókkal oldottam meg. Több mint húsz méterről ereszkedtem és a műanyag egy életre bele is égett a tenyerembe. Végül négy méterről ugrottam és ki is ment mindkét bokám. Csak annak köszönhetem, hogy sikerült ennyivel megúszni, hogy a négyszáz-négyszázezer forint a cipőmben volt elrejtve és ezek a kötegek tompították az esést”- árulta el szökésének részleteit Ambrus Attila, akinek természetesen kint is akadtak segítői.

„Természetesen megvoltak a címek, ahová mehettem, hiszen az ismerőseimet figyelték, így alap volt, hogy ők ki vannak zárva a lehetőségek közül. Kétszáz ismerősömön keresztül próbáltak megtalálni” - mondta a péntek este 10-kor kezdődő műsorban Attila, akit a szökése után három hónappal fogtak el egy Zuglói lakásban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?