Létrehozva: 2024.08.25.

Megtalálták Petőfi Sándort

Rengeteg nagyra becsült személy neve a mai napig szerepel a telefonkönyvben. Petőfi Sándor mellett bemutatkozik Cserháti Zsuzsa és Puskás Ferenc is.

Talán bele sem gondolunk, de a magyar történelem és kultúra nagy neveit ma is számos honfitársunk használja a mindennapokban. Míg másoknak ezek szinte varázsszavaknak tűnnek, számukra a saját személyiségük alap­kövei. A hot! magazin találta meg Petőfi Sándor, Cserháti Zsuzsa és Puskás Ferenc névrokonait.

Petőfi Sándor, Cserháti Zsuzsa, Puskás Ferenc portré
Cserháti Zsuzsa, Puskás Ferenc és Petőfi Sándor nevét a mai napig sokan viselik – Fotó: hot! magazin

Petőfi Sándor

A költő Petrovics Sándorként született, később magyarosította nevét, és így tett a nagykanizsai Petőfi Sándor László nagyapja is – igaz, ő Mulasicsról változtatott. Sándor – mert a Lászlót nem használja – elárulta, hogy voltak korábban kutatások, de nem találtak családi rokonságot a poétával

A lakatosként dolgozó férfit gyermekkorában a társai ugratták a névrokonsággal, de nem volt különösebb hatással az életére. Igaz, egyszer azért nem tudta kikerülni a „hírnevet”:

Talán ötödikes lehettem, amikor a Balatonon voltunk valamilyen gyerektáborban. Ott bizony nekem kellett elszavalni egy Petőfi-verset

 – mesélte.

Petőfi Sándor László
Petőfi Sándor László családja nem talált rokonságot a költővel – Fotó: Archív / hot! magazin

Cserháti Zsuzsa

A hányatott sorsú énekesnőnek a mai napig számtalan rajongója akad, közéjük tartozik Zsuzsanna, sőt a szülei is. Nem véletlenül választották neki ezt a nevet, és ő maga is imádja a Cserháti-dalokat.

"Én is jártam énekkarba, de elküldtek – mesélte Zsuzsanna. - Ám vannak köztünk párhuzamok. A szerelemben én sem voltam túl szerencsés a közelmúltig, két házasság is van mögöttem. A művésznő nagy állatvédő volt, én évekig önkénteskedtem egy állatmentő egyesületnél, most a szabadidőmben civil állatmentő vagyok."

A ma már boldog kapcsolatban élő, a gyógypedagógiában dolgozó nő annyira tiszteli a művésznőt, hogy akkor sem élt a névazonossággal, amikor lehetősége lett volna rá.

Egyszer időpontot kellett foglalnom, és megkérdezték, hogy nem vagyok-e a rokona. Ha az lettem volna, előrébb vesznek a sorban, de nekem eszembe sem jutott soha kihasználni ezt.

Cserháti Zsuzsanna
Cserháti Zsuzsanna nagy tisztelője az énekesnőnek – Fotó: Archív / hot! magazin

Puskás Ferenc

Az ország délkeleti részén ez igen gyakori név, senki nem kapja fel rá a fejét. Annál inkább Spanyolországban és Görögországban, ahol kisebb csődületet is okozhat, ha valaki a Száguldó Őrnagy nevén mutatkozik be, hiszen mindenki Öcsije ezekben az országokban is hatalmasat alkotott a futballban.

Egyik beszélgetőpartnerünk, aki Miskolcon él, azt mondja, őt mindenki megismeri a városban – ha a taxijában ül. Anélkül nem biztos benne, hogy így lenne, a nevére viszont büszke.

Sokszor a nevem iránti tisztelet tartott vissza attól, hogy valami meggondolatlanságot tegyek. De emiatt úgy élek, hogy abban hiba ne legyen.

Mint kiderült, azért gyermekkorában a focimeccseken a pajtásai nem tudták megállni, hogy – Szepesi György után szabadon – ne így buzdítsák: „Puskás lő, gól!”

Ez már foglalt

A sztárvilágban sokan kényszerből használnak művésznevet. Így járt a Batman címszereplője, Michael Keaton is, akinek születési neve megegyezik az egyik kollégájáéval, Michael Douglaséval. Idehaza pedig például Sinkó László változtatta meg vezetéknevét, hogy ne hasonlítgassák állandóan a bátyjához, Sinkovits Imréhez.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek