Létrehozva: 2020.07.08.

Hujber Ferenc állítja: Szexuálisan zaklatták és megalázták a Színművészetin

Bár a színész korábban hevesen támadta a #metoo-mozgalmat, most mégis előállt a saját és egykori osztálytársai történetével.

Hujber Ferenc példája is mutatja, hogy jó döntést hozott a parlament, amikor a napokban megszavazták a Színművészeti Egyetem modellváltásáról szóló törvényt, melynek értelmében az egyetem alapítványi tulajdonba kerül, fenntartója és vagyonának kezelője az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lesz. A döntés egyik célja éppen az, hogy megszüntessék a patinás intézményben is évtizedek óta zajló szexuális és hatalmi visszaéléseket.

Fotó: Ripost

A Ripost most kiszúrta, hogy Hujber, Balkán Hamlet néven, egy friss Facebook-posztjában meséli el, hogyan alázták meg őt és társait a tanáraik annak idején. A színész egy konkrét esetet is felelevenít, melyben megszólítja azon osztálytársait is, akik most a változások ellen tiltakoznak. „Tisztelettel meg szeretném kérni a tüntető és a Színművészeti Egyetem jelen formájában való fennmaradása mellett vagy ellen küzdő »Horvaisokat«, hogy fürdőruhát vigyenek magukkal! Utána menjenek le az Ódry színpad alatti öltözőkbe és zuhanyozzanak le fürdőruhában! Aztán menjenek vissza a színpadra dideregve, fázva, mint kellett anno 1995-ben. Menjenek vissza, hogy az ott röhögő tanárok megbeszéljék a fülük hallatára, kinek mennyit kell fogyni szeptemberig. Menjenek vissza, és ott a frissen felvett női hallgatók eldöntik arc, alkat, kisugárzás alapján, kivel akarnak dolgozni. Szerintem ez így igazságos. Cseppet sem tisztelettel! Hujber Ferenc” – írta volt osztálytársainak. Később egy kommentre reagálva konkrétan leírta: szexuálisan és verbálisan is megalázták őt és osztálytársait.

Két nappal később egy erősen gúnyos hangvételű posztot szentelt egykori, azóta elhunyt tanárának, melyben megköszönte a „törődést”.

„Szeretett tanáromra, »mesteremre«, Horvai ‘Weinstein‚ Istvánra emlékezem, aki generációknak és húszéves gyerekeknek adta át a »tudását, szeretetét és az igaz hitét mindnyájunkban«! Legyen Neki könnyű a föld! Ámen! Nemá!” – írta aligha félreérthető stílusban Hujber Ferenc.

Próbáltuk megkérdezni az általa megnevezett osztálytársakat, igaz-e mindaz, amiről Hujber ír. Polyák Lillát értük el, aki nem kívánt nyilatkozni.

2017-ben Marton László ügyével kezdődött a hazai színházi botrány, akit Sárosdi Lilla vádolt meg szexuális zaklatással. Az egyetemen is tanító rendezőt akkor az etikai bizottság döntése alapján elbocsájtották. 2019-ben Gothár Péter zaklatási ügye következett a Katona József Színházban. A rendezőt egy hónappal később elbocsájtották az egyetem tanári karából. Az év decemberében még egy, az intézményből 2017-ben távozott tanárt vádoltak meg szexuális zaklatással, de nevét végül nem hozták nyilvánosságra.

Fotó: AFP

Januárban elítélték a #metoo világkampány kirobbantóját Ha nincs az amerikai filmipart és később a világot is megrengető Harvey Weinstein-ügy, akkor talán Magyarországon is rejtve maradnak azok az esetek, amikor egy-egy, a hatalmával visszaélő tanár vagy rendező szexuálisan zaklatott fiatal növendékeket, színészeket. A világhírű producerről 2017 októberében jelent meg egy leleplező cikk a The New York Times hasábjain, melyből kiderült, hogy Weinstein éveken keresztül molesztált vagy megerőszakolt nőket, többek között kezdő színésznőket. Az áldozatokat megfenyegette vagy más módokon bírta hallgatásra. A botrányt fokozta, hogy állítólag több kollégája és színészek is tudtak viselt dolgairól, sőt perverz magatartását még a nyilvánosság előtt sem takargatta, de cége segített az ügyek eltussolásában. A producert végül idén február végén a bíróság bűnösnek találta nemi erőszak vádjában, és 23 év börtönre ítélte.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

HŰHA

Három luxusautó árát hordja Kasza Tibi a karján?

HŰHA

Ez nem semmi! Herceg Letícia elárulta, milyen lesz az új luxusotthonuk

HŰHA

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

SZTÁR

Diana hercegné: Nem Kamilla tette tönkre a házasságunkat!

SZTÁR

Elképesztő fotók! Undorító, félelmetes állatokkal fotózták a TV2 sztárjait - galéria

SZTÁR

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet