ÉLETMÓDI

A férfiak 15 százaléka tapasztalja meg ezt a fájdalmasan bizsergető érzést odalent

Ártatlan dolognak tûnik, sokan nem is foglalkoznak vele. Ami nagy hiba, mert nemcsak a nemzőképességet nullázza le, de fájdalmakat is okozhat később. Sőt, komoly betegség is lehet belőle.
címkék:
  • Szerző: J.D.

Akik megtapasztalták már a betegséget, úgy írják le, mintha kukacok lennének a zacsikban; ezt pedig főleg tapintáskor lehet érezni. Noha a férfiak 15 százalékát érinti ez a kórtünet,  sokan nem foglalkoznak vele, talán mert azt hiszik, ez a természetes állapot. Pedig nagyon nem! Ráadásul komoly betegséget jelezhet!

A kukacérzést a kitágult visszerek okozzák a herékben. A visszértágulat önmagában nem is jelent feltétlenül bajt. Mégis érdemes rá odafigyelni, mert komoly betegséget is állhat a háttérben! A Stanford Egyetem kutatása rávilágított, hogy cukorbetegség, vagy akár súlyos szívbetegség is okozhatja a panaszokat.

A kutatás során az egészségbiztosító adatait elemezték: 4459, here-visszértágulatban szenvedő férfi kórtörténetét követték végig három éven keresztül, és kiderült: nagyobb eséllyel lesz magas koleszterinszintjük, szívbetegségük és cukorbetegségük a későbbiekben - a korosztályos átlaghoz képest. De a visszértágulattal együtt járó enyhébb betegségek sem túl biztatók: néhány év leforgása alatt komoly fájdalmak jelentkezhetnek, vészesen lecsökkenhet a tesztoszteronszint, és megszűnhet a nemzőképesség is.

Az orvosok abban egyetértenek, hogy nem a kitágult herevisszerek okozzák a komolyabb betegséget, hanem csak jelzik azokat – tehát aki úgy érzi, mintha kukacok nyüzsögnének a legnemesebb testrészében, érdemes elmennie kivizsgálásra, vagy sürgősen változtasson életvitelén.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?