TÜZELŐÁLLÁS

Újabb csaló milliárdost buktatott le a Budapesten elfogott hekker

Tavaly decemberben már befagyasztották Isabel dos Santos vagyonát Angolában.
  • Szerző: Ripost

Az úgynevezett Football Leaks botrányt kirobbantó portugál hacker, Rui Pinto áll az Afrika leggazdagabb nőjének számító Isabel dos Santos csalással megszerzett vagyonát leleplező, Luanda Leaks nevű kiszivárogtatási botrány mögött is – hozták nyilvánosságra hétfőn az őrizetben lévő férfi ügyvédei.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Rui Pinto elismeri, hogy ő hozta nyilvánosságra 2018 végén azokat az adatokat, amelyek fényt derítettek arra, honnan származik Isabel dos Santosnak, az előző angolai elnök, José Eduardo dos Santos lányának a milliárdos vagyona. A hacker tettével azt akarta elősegíteni, hogy az emberek megértsék a bankok és jogászok cinkosságával működő összetett folyamatokat, amelyek nem csak Angola népének okoztak károkat, hanem Portugália érdekeit is súlyosan megsértették, mivel Isabel dos Santos az egykori gyarmati hatalom területén eszközölt jelentős befektetéseket – közölték a 31 éves hacker ügyvédei.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) január közepén tett közzé jelentést mintegy 715 ezer kiszivárogtatott dokumentum alapján. A Luanda Leaks névre keresztelt kiszivárogtatás nyomán azzal vádolják Isabel dos Santost, hogy „leszívta” Angola olaj- és gyémántvagyonát, és feltehetően apja hatalmával visszaélve vált dollármilliárdossá.

Rui Pintót 2019 januárjában vették őrizetbe Budapesten, ahol akkor élt. Jelenleg Portugáliában tartják fogva, ahol a 2015 végén kirobbantott Football Leaks miatt fogják bíróság elé állítani. A European Investigative Collaborations (EIC) nevű médiakonzorcium által több részletben nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint adócsalási és korrupciós ügyekben érintett több ismert labdarúgó játékos és futballklub is Európában. A Football Leaks nyomán több országban is vizsgálatok indultak.

Röviddel letartóztatása után Rui Pinto azt mondta: még további 6 terabyte mennyiségű adatmennyiség van a birtokában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?