TÜZELŐÁLLÁS

Szürke kapitány: lejárt Dzsudzsák ideje?

Mintha megtört volna a válogatott vezére. Van még visszaútja, vagy jobb lenne másnak adni a csapatkapitányi tisztet?
  • Szerző: rmvmvú

Juhász Roland, Király Gábor és Vanczák Vilmos személyében a közelmúltban 280 válogatottság tapasztalatával lett szegényebb Bernd Storck csapata. Azon belül is elsősorban a védelem. Sajnos, akármilyen szimpatikus Szalai Ádámék támadófocija, a sokszor még "gólerősebb" védekezésünkön meglátszik egy igazi, rutinos vezér hiánya.

Persze nem biztos, hogy ehhez a hátul játszók közül valakire kell bízni a csapatkapitányi karszalagot. Nem feltétlenül azon múlik a tekintély, mindenesetre Dzsudzsák Balázs helyett jobb helyen lenne Gera Zoltánnál.

A Fradi 95-szörös válogatott ikonja 37 évesen, új posztján (a támadósor helyett mélyen hátravonva, a védők előtt sertepertélő középpályásként) is vezéregyénisége a nemzeti tizenegynek. Nem csak viselkedésben, de játékban is. Az utóbbi meccsek láttán ez sajnos nem mondható el Dzsudzsák Balázsról.

Elásta magát?

Az Európa-bajnokságra való kijutásban, és az erőn felüli szereplésben még oroszlánrészt vállalt. A portugálok ellen duplázva nem csak a toporzékoló Cristiano Ronaldót hozta ki a sodrából, de az egész világ felfigyelt rá. Aztán mintha valami eltört volna nála.

Nem sikerült erős bajnokságba igazolnia. Habár a Hertha és a Schalke erősítési terveiben is szerepelt, végül az arab emírségekbeli al-Vahdában kötött ki. Lehet, hogy már beletörődött abba, hogy mindig hiányérzete lesz, ha visszagondol a pályafutására?

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


Formán kívül

A Feröer, Svájc és Lettország elleni őszi vb-selejtezők alapján sajnos azoknak volt igazuk, akik óvták a zsíros arab szerződés aláírásától. A gyengécske ligában "edződve" - ráadásul ott sem éppen brillírozva - a válogatottban sem sikerül felpörögnie. Ehhez még a Bernd Storck-féle, többhetes edzőtábor sem elég.

Hiába látszik Dzsudzsák minden mozdulatán az akarás, hiába tenne meg mindent a nemzeti színekért és a szurkolókért, sehogy sem jönnek össze a dolgai.

Márpedig a csapatkapitánynak nem csak a viselkedésével, de a játékával is példát kell(ene) mutatnia a többieknek.

 

Zuhanórepülés

Úgy tűnik, Dzsudzsák is leszámolt már azzal, hogy valaha is visszatérhet az al-Vahdától az európai focitárképre.

A Transfermarkt becslései szerint legutóbb 8 éve ért annyit, mint ahová (4,25 millió euró) most süllyedt az értéke, volt, amikor ennek az összegnek több mint a négyszeresére taksálták. Pedig papíron a legjobb focistakorban, 29 évesen inkább most, ereje teljében, de jelentős nemzetközi tapasztalattal kellene a pályafutása csúcsán lennie. Ehelyett, mintha 8-10 esztendővel idősebb lenne, és már javában levezetne.

 

Real helyett al-Vahda

Ha már éppen a lettek elleni vb-selejtezőn érte be Puskás Ferencet a 85. válogatottságával, kézenfekvő a példa. A Kispest, a Honvéd és a magyar Aranycsapat legendája is éppen 29 évesen került gödörbe. Aztán már a harmadik ikszen túl kezdett új, még fényesebb karriert a Real Madrid szupersztárjaként.

Visszatérve Dzsudzsákra, ő maga nemrég éppen a spanyol gigászt emlegetve, csalódottan nyilatkozta:

Senki nem várta, hogy a Real Madridba fogok igazolni, de azt a keresettséget sem hozta meg az Eb, amit sokan reméltünk

- panaszolta, mielőtt a török Bursaspor kispadjáról a Perzsa-öbölig menekült...

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?