TÜZELŐÁLLÁS

Pesti bérházból szívatták Cristiano Ronaldót és a focivilág krémjét

Megtaláltuk, honnan tartotta sakkban az eurómilliárdos biznisz főszereplőit a hekkerek Robin Hoodja. A Vörösmarty utcába vezettek a nyomok.
  • Szerző: vav

Budapesti lakása előtt, az utcán fogták el szerdán a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának nyomozói a labdarúgás krémjét évek óta sakkban tartó internetes kalózt. A 30 éves portugál hekker a gyanú szerint erzsébetvárosi otthonából tárta föl a leggazdagabb futballklubok és szponzorok, a világsztárok és menedzsereik titkait. Rui P. az utóbbi évek több száz nagy labdarúgóbotrányát kirobbantó Football Leaks alapítója lehet.

A hazájában számítógépes zseniként emlegetett P. és társai dúsgazdag klubok, játékosok, menedzserek levelezését feltörve jutottak titkos információkhoz. A vád szerint zsarolták is az érintetteket az adócsalási ügyekkel, korrupt megállapodásokkal, majd nyilvánosságra hozták őket.

Az illegálisan megszerzett, majd a német Spiegelnek és más médiumoknak kiszivárogtatott adatok alapján robbant ki sok eurómilliós adócsalási ügy (Real Madrid- és Barcelona-csillagok, Neymar vagy éppen Lionel Messi bánatára), sőt Cristiano Ronaldo jelenleg zajló nemierőszak-botránya is.

Utóbbi akár börtönbe is kerülhet, mások megúszták felfüggesztett büntetésekkel és óriási bírságok kifizetésével.

Mindennek napvilágra kell kerülnie. A szurkolóknak, akik szeretik a focit, és fizetnek érte, joguk van tudni, hogyan működik ez a brancs a háttérben. Dúsgazdag befektetők és néhány topklub irányít mindent

– nyilatkozta pár hete P., aki saját elmondása szerint Robin Hoodként küzd a sportágat átszövő bűn ellen.

 

Elegem lett a szuperklubok mesterkedéseiből. Szinte minden titokban, ellenőrizetlenül és átláthatatlanul zajlik, ez a bűnözői machinációk táptalaja.

A John álnéven, arcát eltakarva korábban többször is nyilatkozó 30 éves fiatalember és társai 70 millió dokumentumot, 3.4 terabájtnyi adatot szivárogtattak ki a klubok, játékosok, ügynökök üzelmeiről. Ezt világszerte tucatnyi kiválasztott sajtótermék 60 újságírójából álló különítmény dolgozza fel hírekké.

Régóta vadásztak rá, de nem félt, sőt szemtelenül üzent is üldözőinek az interneten:

"Kerestek? Kapjatok el, ha tudtok!"

A magyar hatóságoknak most sikerült. A %% értesülése szerint VII. kerületi, Vörösmarty utcai otthona előtt, az utcán kapták el a rendőrök. P. onnan, egy második emeleti, beázott plafonú bérelt lakásból, Ikea-íróasztalától is bejelentkezett már videón a Spiegelnek.

A társasházban élő szomszédasszony szerint azon az emeleten szinte csak bérlők laknak, nem ismerik őket. A közeli pékségben és dohányboltban dolgozóknak ismerős volt a férfi arca; egy ruházati bolt eladója hallott is némi kiabálást az utcáról, látta a rendőröket szerda délután, de nem is sejtették, hogy ilyen horderejű ügyben történt a letartóztatás.

Erasmusosként került Budapestre

Rui P. a Portói Egyetemen tanult történelmet, majd Erasmus-ösztöndíjjal került Budapestre. Sajtóértesülések szerint a Vörösmarty utca előtt lakott az ELTE egyik kollégiumában is. Közben a spanyol Marca szerint csak egy ügyvédként dolgozó tettestársának köszönhetően úszta meg pénzbírsággal, hogy 300 ezer dollárt (85 millió forint) csalt ki egy banktól. Ezután portugál futballklubokat zsaroltak az általa megszerzett titkos iratokkal.

2016-ban a Nemzeti Sportnak ugyanakkor tagadta, hogy kapcsolatban enne a Football Leaksszel. Édesapja nemrég azt mondta: fia nem ért annyira a számítástechnikához, hogy hekkerkedjen, de nem tér haza, mert akkor letartóztatnák.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?