TÜZELŐÁLLÁS

Nagy a baj, jövőre sem lesz olimpia? Bejelentést tett a főszervező

Félő, hogy 2021 július-augusztusban sem lehet megrendezni az ötkarikás játékokat. Hatásos vakcina kell, méghozzá gyorsan!
  • Szerző: Ripost

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell- jelentette az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A végén még 2021-ben sem lehet megrendezni a 2020-as tokiói olimpiát?!
Fotó: AFP

Mori a Nikkan Sports japán sportnapilap kedden megjelent számában határozottan kijelentette azt, amit az elmúlt napokban már mások véleményére alapozva is helyeselt. Nevezetesen, hogy jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg idénre tervezett tokiói olimpiát.

„Ebben az esetben le kell mondanunk a rendezést”

- mondta.

Korábban a is beszámolt arról, hogy a vírus elleni vakcina nélkül jövőre sem lehet megrendezni az olimpiát.

Mori nem valami derűlátó az ügyben
Fotó: AFP

Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője kollégái nyilatkozatával értett egyet, miszerint hatékony ellenszer nélkül aligha tudnak biztonságosan és felelősséggel olimpiát rendezni jövőre.

„Nehéz lesz fogadni az olimpiára érkezőket, hacsak nem fejlesztenek ki addigra hatékony vakcinát”

- nyilatkozta. Egyben sürgette a gyógyszeriparban dolgozókat, hogy gyorsítsák fel az ellenszer fejlesztését és tesztelését az oltások mielőbbi gyártása érdekében. Hozzátette: kulcsfontosságú lesz a fertőzés világszintű mértéke, mert hiába lesz Japánban jobb a helyzet, ha külföldön tovább terjed a vírus.

Fotó: AFP

Korábban Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora azt mondta, hogy amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális.

Ivata Kentaro, a Kobe Egyetem fertőző betegségek professzora korábban kifejtette: nem hiszi, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre.

„Japán jövő nyárra képes lesz kezelni ezt a betegséget, de nem hiszem, hogy ugyanez a világon mindenütt így lesz”

- közölte.

Zach Binney, az amerikai Emory Egyetem epidemiológusa szerint is meg kell várni a vakcinát egy ilyen jelentős esemény megrendezésével. A jövő nyári időpontot pedig túlságosan optimistának tartja, és mint mondta, védőoltás nélkül a tömegben minden egyes ember kockázatot jelent.

Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője bár azt reméli, hogy a vakcina egy év múlva rendelkezésre áll majd, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az emberek beoltása időbe telik, ráadásul idő kell ahhoz is, hogy a szervezet hatékony védelmet alakítson ki a fertőzéssel szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?