TÜZELŐÁLLÁS

Hosszú Katinkáék jogtalanul kaptak közel 14 millió forintot

A Magyar Úszó Szövetség szerint az Iron Aquatics Katinka eredményei miatt részesült a juttatásban. Papíron viszont nem járt volna pénz a klubnak.
  • Szerző: HBK

Nagyon úgy tűnik, hogy a 2016-ban alapított Iron Aquatics (Hosszú Katinka úszóklubja) úgy kapott 13 és fél millió forint támogatást a 2017-es évre, hogy az a szabályok szerint az nem járt volna az egyesületnek.

A 24.hu bukkant rá arra, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup klubja három tételben jutott hozzá 13 658 000 millió forintnyi támogatáshoz.

Az alaptámogatást az állam Kiemelt Sportágfejlesztés programja (KSF) biztosítja a szövetség számára, amely saját, matematikai alapú számításai alapján osztja szét az összeget.

Ugyanakkor a Magyar Úszó Szövetség Sportágfejlesztési Támogatási Szerződésének I./4. pontja szerint nem adható támogatás annak a támogatottnak, amelynek:

  • Tagdíj tartozása van,
  • Adótartozása van,
  • Amennyiben nem tagja a Magyar Úszó Szövetségnek a jelen szerződés aláírásától számított legalább két éve, kivéve, ha megszűnt tagszervezet jogutódja és a jogfolytonosság az elmúlt két évben folyamatosan fennállt.

Márpedig az Iron Aquatics nem működött két éve a 2017-es KSF-szerződés aláírásakor, és nem is jogutód, tehát nem járt volna számára a támogatás.

A 24.hu megkérdezte erről a szövetséget, és azt a választ kapták, hogy az Iron Aquatics SE Hosszú Katinka eredményeire való tekintettel részesült a juttatásban.  

Az egyébként nem vita kérdése, hogy Katinka és a csapata is megérdemli a pénzt, hiszen ő a világ legjobb úszónője jelen pillanatban. Viszont a többi klubbal szemben nem szép lépés, hogy a szabályokat megkerülve kapnak ilyen jelentős támogatást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?