TÜZELŐÁLLÁS

Havonta egy lakás árát csalta el Blatter jobbkeze

Éveken keresztül több csúszópénzt tett zsebre, mint amennyit hivatalosan keresett. A FIFA volt alelnökét évekre lecsukhatják.
  • Szerző: vav

Fejétől bűzlik a hal, de az elnöki székből bukó Sepp Blatter alatt is érdemes körülnézni, ha meredek dolgokra vagyunk kíváncsiak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korrupciós ügyeiből. Az egyik dél-amerikai főkolompost, Eugenio Figueredót például 2 és 15 év közötti börtönbüntetéssel fenyegetik hazájában, Uruguayban.

A FIFA korábbi alelnöke, a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) volt vezetője 83 esztendősen kerül bíróság elé Montevideóban. A vádirat szerint csalás és pénzmosás a bűne.

Figueredót még májusban, hat társával együtt vették őrizetbe egy zürichi luxushotelben a FIFA kongresszusa előtt, majd szentestén adta ki Svájc az uruguayi hatóságoknak. A Sport1.de jelentése szerint megállapították, hogy havi 16 millió forintra rúgott az összesíbolt pénze:

Nem csak 40 ezer dolláros havi fizetést kapott a CONMEBOL elnökeként, hanem azon felül havonta 50 ezer dollár kenőpénzt is bezsebelt. Utóbbit uruguayi ingatlanokba fektette.

 

A kenőpénzt évekig kapta két argentin sportmarketing cégtől, amelyek ellen az Egyesült Államokban már régóta nyomoznak korrupció gyanújával. Benne van a pakliban, hogy őt is kiadják az amerikaiaknak.

Az ügyészség szerint Figueredo „csalárd trükkökkel és machinációkkal” hálálta meg a vesztegetésből származó vagyonokat: a különböző sportrendezvényeknél elkaszálta az őt lefizető cégek versenytársait.

És ezeket olvastad már?