TÜZELŐÁLLÁS

Óriási változás lesz a magyar futballban jövő nyártól

A jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság után változás jön az NB I-ben.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Bosszantó vereséget szenvedett a magyar válogatott Szlovákia ellen a hétfői Eb-selejtezőn, ahol a vendégek egy lesgóllal szerezték meg a vezetést. A VAR-rendszer, vagyis a videóbíró érvénytelenítette volna a találatot, ám a technikát egyelőre nem alkalmazzák selejtezőkön. Azonban a 2020-es Eb-n már ez is segíteni fog a játékvezetőknek, vagyis a budapesti meccseken is használni fogják.

A Bajnokok Ligájában tavasszal használták először a rendszert
Fotó: AFP

A úgy tudja, az Eb után is „marad” a rendszer, a 2020/21-es NB I-es szezont már a videóbíró felügyeli. A VAR-rendszer kiépítése 500 millió forint körüli összegbe kerülne.

A Magyar Labdarúgó Szövetség májusi küldöttközgyűlésén Csányi Sándor elnök elárulta, valóban bevezetik a rendszert, de időpontról nem beszélt:

„A videóbíró a nagy újítás, nem egybehangzóan elégedett mindenki vele, de összességében korrektebbé teszi a játékvezetést. Mi is be fogjuk vezetni, erről már döntött az elnökség. Ennek a rendszernek különböző installálási lehetőségei vannak, most ezt vizsgáljuk, hogy melyik legyen, és kell egy kis gyakorlás is, mielőtt “ráengedjük” az NB I-re.”

Az európai topbajnokságokban, az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia bajnokságban már alkalmazzák a VAR-t. Sőt, Lengyelországban, az ausztrál élvonalban és az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben is. Minden bizonnyal egyre több országban helyezik majd üzembe a videóbírót.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?