OLDALVONAL

Székely ősei sírjánál talált megnyugvást Benedek Tibor

Halála előtt, súlyos betegen Erdélybe utazott Benedek Tibor. Az őt kísérő lelkipásztor nem is tudta, ki az, akit segít, betegségéről sem beszélt, de kísérője szerint boldogan tért haza a székelyektől. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó ősei után kutatott Ócfalván és meglátogatta rokonai sírját.
  • Szerző: GG

Erdélyben keresett és talált megnyugvást a súlyos beteg Benedek Tibor. Amint arról a Bors is beszámolt, az egy hete elhunyt világklasszis pólós tavaly decemberben a székelyeknél kutatott rokonai után.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Betegségről és vízilabdáról nem beszélt Ócfalván

A pólós 2018 nyarán tudta meg a szörnyű hírt, hogy rosszindulatú betegsége van, de felvette a harcot a gyilkos kórral. Mindvégig hősiesen küzdött, de a súlyos betegség sok mindent más megvilágításba helyezett. Tavaly decemberben úgy érezhette, hogy ideje megkeresni a gyökereit, meglátogatni őseit.

Ekkor látogatott el Erdélybe, a 240 lakosú Ócfalvára. Itt éltek egykor az ősei, hiszen Benedek Tibor édesanyja székely származású volt. Nagypapája, Hodgyai Albert Erdélyből költözött Magyarországra, a második házasságából született Hodgyai Éva, a világklasszis vízilabdázó édesanyja.

Fotó: MTI

Amikor Benedek ősei nyomát kutatta, megkérte az ismerőseit, ne árulják el a helyieknek azt, hogy ki ő. Egyedül, a családja nélkül érkezett, ezt a számára fontos utat magányosan szerette volna bejárni. Ócfalván felkereste Barabási Domokos református lelkipásztort, akivel órákon át társalogtak. Két dologról azonban nem beszélt Benedek Tibor: a betegségéről és a vízilabdáról.

Nem tudta a lelkipásztor, kinek segít

A megtalálta a lelkipásztort, aki meleg szívvel emlékszik a decemberi látogatásra.

„Egy szombati napon, nagy bundasapkában állított be. Nem ismertem fel, mivel nem vagyok otthon a vizes sportok világában„ – mesélte a -nak. Elmondta, hogy az őseit keresi, ez számára egy lelki utazás. Több könyvet átlapoztunk, miközben kutattuk a családfáját. Az anyai nagyapja itt született, Ócfalván. Nem tudtam, hogy szép lassan lejár az ideje a földi világban, de utólag úgy vélem, ezért is jött, hogy megnyugvást találjon”
– mondta a nak az atya, aki kiemelte, hogy nagyon kellemes volt a beszélgetés Benedekkel, ami mély nyomot hagyott benne.

Barabási Domokos

Felkereste a helyi temetőben dédapja és rokonai sírját

Benedek Tibor még a helyi temetőbe is kiment, hogy lerója kegyeletét rokonai, többek között dédnagyapja sírjánál. Másnap ott ült a helyi templomban az istentiszteleten is.

Láttam rajta, hogy nyugalmat talált, békés és boldog. Teljesen felszabadulva érkezett, helyre tette magában a dolgokat„ – mondta el lapunknak Barabási Domokos.

A lelkipásztor a mise után még pár szót váltott a végig rendkívül szerény Benedekkel, majd kezet fogtak és elköszöntek. Csak most, a pólós halálakor tudta meg, hogy kivel beszélgetett azon a téli hétvégén.

Benedek Ócfalván találkozott a távolabbi rokonaival is, akik fel tudtak idézni történeteket a dédnagypapáról.

Az ócfalvai templom (Fotó: szekelyhon.ro)

Az erdélyi utazás sok erőt adhatott a legendának, aki egy hónappal a 48. születésnapja előtt elhunyt. Ez az út biztosan sokat segített neki abban, hogy származását felidézve, ősei közelében megbékéljen és elfogadja, ami rá vár.

És ezeket olvastad már?