OLDALVONAL

Svájci helyett svájci: változik valami a FIFA-nál?

Blatter helyett a szintén elmeszelt Platini jobbkeze, Infantino az elnök. A néven kívül is változik valami a világfutball vezérlőpultjánál?
  • Szerző: vav

A svájci Gianni Infantino követi a fociból korrupció miatt kiűzött Joseph S. Blattert a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztján - döntöttek a 207 tagországot képviselő küldöttek a zürichi tisztújító közgyűlésen.

Csányi Sándor MLSZ-elnök és kollégái korábban nagy többséggel elfogadták a szervezet megújítását biztosító reformcsomagot. Ez sokak szerint fontosabb volt, mint az új vezető kijelölése. Kár, hogy ebbe nem tartozott bele a szavazási procedúra felgyorsítása...

A sportág új vezérét a négy jelölt közül csak a második fordulóban sikerült megszavazni. A legesélytelenebb dél-afrikai Tokyo Sexwale még kezdés előtt kiszállt a versenyből, de a francia Jérome Champagne és Ali bin al-Husszein jordán herceg sem tudott beleszólni Infantino és Szalman sejk párharcába.

A bahreini király unokatestvérét az afrikai és ázsiai országok mellett állítólag amerikai üzleti körök is támogatták - csakhogy az utóbbi napokban emberjogi oldalról felerősödött az ellenszél is. Tüntettek is ellene az épület előtt, és a vele szembeni durva vádak miatt a FIFA nagy szponzorai sem örültek volna a megválasztásának.

Az elődjéhez hasonlóan svájci, 45 éves Infantino - akire nem mellesleg Csányi is szavazott - csak azért indult a választáson, mert Platini nem tehette.

Igazi nyelvzseni, nem véletlen, hogy a FIFA szinkrontolmácsai körében még Blatternél is népszerűtlenebb volt. Tökéletesen beszél olaszul, franciául, oroszul, németül, spanyolul és angolul. Mindezt meg is villantotta a programbeszédében.

Természetesen meg kell reformálnunk a FIFA-t. Az utóbbi tizenöt évben bizonyítottam, hogy becsületes és őszinte vagyok, de ehhez rátok is szükség van. A FIFA pénze a ti pénzetek, nem az elnöké

- válaszolt egy szurkapiszkával az európai szövetség (UEFA) főtitkára azokra a vádakra, hogy az ő megválasztása a Blatter-féle vonal folytatását jelentené.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?