OLDALVONAL

Sikeres akciók, bekeményítettek a magyar fociultrák

Két nagy tábor bojkottot hirdetett, nem is maradtak el a klubvezetők lépései. Keresik a legelszántabb szurkolók kegyeit.
  • Szerző: vav

A 12 csapatos labdarúgó NB I legnépszerűbb klubjai közül kettőnél is bojkottot hirdettek a szervezett szurkolói csoportok. Újpesten és Diósgyőrben egy ideig hiánycikk lesz az ultrák támogatása – kérdés, meddig tart, és mit sikerül elérniük a korábban más táboroknál (többek között: FTC, Honvéd, Debrecen) hónapokig vagy akár évekig húzódó tiltakozással. Egyelőre úgy tűnik, nem maradnak el a következmények, persze nehéz kérdés, hogy a bojkott és/vagy az azt kiváltó rossz szereplés-e a döntések oka.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: dvtk.eu

A tabellán kilencedik Újpest és a tökutolsó Diósgyőr ultrái is pazar hangulatot képesek teremteni, de ettől határozatlan időre önként megfosztották a csapatukat és a szurkolótársaikat. A legelszántabb drukkerek számára ez a lehető legnehezebb döntés, de a klubvezetők számára sem öröm.

Az újpesti klub honlapján nem reagáltak a Viola Fidelity csoport hétvégi közleményére, de a kérdésére úgy válaszoltak: elfogadják és sajnálják az ultrák döntését, és ankétot szerveznek a párbeszédet kezdeményezésére. Reményeik szerint már az új igazolások (például Feczesin Róbert és Jonathan Heris) is a szurkolók bizalmának visszaszerzését szolgálják.

„Bízunk abban, hogy az ország leghangosabb és legjobb táborát sikerül meggyőzni arról, hogy igenis szükség van rá, hiszen ebben az időszakban fontos igazán a pozitív hangulat és a biztatás a lelátókon”

– fogalmaztak.

Az újpesti ultrák – akik szerint a belga tulajdonos „a legmélyebb bugyrokba zülleszti” klubjukat – csak a szervezett szurkolást függesztették föl, de bemennek a meccsekre és a nemtetszésnek is hangot adnak. Roderick Duchatelet tehát még azzal sem vigasztalódhat, hogy legalább megspórolja a százezrekre rúgó MLSZ-büntetéseket (elég, ha csak a Honvéd elleni derbi alpári rigmusaira gondolunk).

A diósgyőri csoportok ellenben sem idegenbe, sem a hazai mérkőzésekre nem látogatnak ki. Ők azt írták, elegük van, nem hajlandóak tovább tűrni a vezetőség „szerencsétlen ámokfutását”. A múlt hétfői bejelentés tehát anyagilag is veszteséget jelent, kiesik pár száz fő jegybevétele.

„Most az a legfontosabb, hogy a közönséget vissza tudjuk csalogatni, és minél több közös győzelmet éljünk át együtt. A legnagyobb egyéni célom, hogy újra megteljenek ennek a csodálatos stadionnak a lelátói”

– mondta Feczkó Tamás vezetőedző, miután szerdán kinevezték a DVTK-nál, ahol edző- és sportigazgató-váltás is követte az ultrák hadüzenetét.

Segítség a Lokinak és a Zetének

A válogatott mérkőzések szünete után, jövő szombaton a hatodik fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I szezonja. Az Újpest az egy meccsel kevesebbet játszó, de így is dobogós Debrecent fogadja az albérletéül szolgáló Illovszky-stadionban, a Diósgyőr vendége pedig az újonc Zalaegerszeg lesz – jelen állás szerint mindkét találkozón a szokásosnál sokkal rosszabb hangulatban.