OLDALVONAL

Overdose halála tragédia az országnak! Milyen utódokat hagy maga után?

A tenyésztés szempontjából óriási veszteség érte az országot azzal, hogy elpusztult a magyar telivér, Overdose. A nemzetközi hírû ló csak tíz évig élt. Mi okozta a vesztét?
  • Szerző: Ripost

Tízéves korában elpusztult Overdose, a világhírű magyar versenyló. A nemzetközi hírű telivér szerda délután, egy németországi tenyésztelepen múlt ki súlyos betegség után.

Krebs András, a Kincsem Park lóversenyriportere a -nak elmondta, nagyon lesújtotta Overdose elpusztulásának híre. Amikor megtudta, döbbenten állt, igazából még most sem fogta fel.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az első versenyét én közvetíthettem. Külön kértem, mert akkor már látszott, hogy óriási karrier előtt áll.

Overdose 2014 tavaszán költözött a dunakeszi Alagi Tréningközpontból Dióspusztára fedezőménnek. Krebs ekkor látta utoljára.

Tavaly márciusban Dióspusztán láttam utoljára, végignéztem egy aktusát, fedeztetését. Nekem ez az utolsó emlékem róla.

Overdose tragédiáját a hírek szerint kólika okozta. A lótartók rémálmának számító rejtélyes betegség, amely 128 évvel ezelőtt végzett Kincsemmel, elviselhetetlen alhasi fájdalmakkal jár. Krebs András szerint nagyon sok lónak ez a betegség jelenti a véget.

A lovak kétharmada kólikában pusztul el, ez egy gyomorüregi probléma. A lovaknak kicsi a gyomruk, és kényesek a táplálékokra.

Ki a felelős?

A mozgáshiány, a rendszertelen étkezés, az életkörülmények megváltozása, vagy penészes takarmány is okozhat kólikát. Overdose február óta a Hamburghoz közeli lindenhofi telepen élt.

Krebs biztos benne, hogy kifogástalan körülmények között tartották, a legjobb helyen volt.

Németországban hatalmas a lókultusz, olyan a lovas ágazatuk, mint az autóiparuk. Overdose-t úgy kezelték, mint egy Audit vagy egy Mercedest.

Krebs hozzátette, rengeteg olyan lónak van kólikája, aki jól eszik, normális körülmények között tartják. Ez a betegség életkortól független, egyéves ló is kaphat kólikát.

A csodaló még sokáig élhetett volna

Overdose csak tízéves volt, Krebs szerint 20-25 éves koráig élhetett volna. A tenyésztés szempontjából ez egy óriási tragédia az országnak.

Overdose-nak két évjárata lesz, tavaly magyar, idén pedig külföldi kancákat fedezett. Kevés ivadéka lesz, és kérdéses, hogy saját, kiváló tulajdonságait miként örökítette át.

A szakember szerint két év múlva okosabbak lehetünk, akkor már látni fogják, hogy a csikók mit tudnak. Az első tréningek szinte mindent elárulnak.

Nagyobb rá az esély, hogy egy klasszis lónak, klasszis lesz a csikója. Széchenyi mondta, jót a jóval fedeztesd, és reméld a legjobbat.

Krebs érdeklődésünkre megerősítette, igaz a hír, miszerint annak idején másfél milliárd forintot kínáltak Overdosért. A magyar galoppsport egyik leghíresebb képviselője 2010 augusztusáig volt veretlen, sorozatban 14 futamot nyert meg.

A magyar csodaló 2011. november 13-án, Rómában futott utoljára, győzelemmel búcsúzott. Overdose-t gazdája kérésére Alagon fogják eltemetni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?