Létrehozva: 2020.04.12.

Összefogott mindenki a magyar fociban a járvány ellen

Egységben a klubok, játékosok, szurkolók. Tízmilliókat gyűjtenek, élelmiszertől a lélegeztetőgépig minden létező segítséget megadnak a koronavírus elleni harcban.

A koronavírus-járvány megbénította a magyar labdarúgást is, de futballunk szereplői több fronton felvették a harcot a vírus ellen. A klubok, a játékosok, sőt a szurkolók is összefogtak: pénz és energiát nem kímélve, minden lehetséges módon segítik az egészségügyben dolgozókat.

A válogatott mellett a klubok, játékosok és főleg a szurkolók is mindent beleadnak
Fotó: MTI

Az NB I-es futballklubok élen járnak az adományozásban is. A címvédő FTC például 15 millió forintot ajánlott fel a vírus elleni harc frontvonalában dolgozó Szent László és a Szent István Kórház alapítványának; a MOL Fehérvár pedig 18 milliót a székesfehérvári készenléti alapba (mindkét csapatnál a labdarúgók, stábtagok és más alkalmazottak dobták össze a summát). A fradisták ételt is főznek „a Szent László kórház hőseinek, az intézmény dolgozóinak”.

A Honvédnál még szélesebb összefogás jött létre. Az ultrák kezdtek adománygyűjtésbe, amibe a kisebb-nagyobb összegeket adó drukkerek mellett beszálltak a tulajdonosok, sőt a Svájcban légióskodó saját nevelésű Holender Filip is. Az eredmény: csütörtökön adták át a Szent László Kórház képviselőjének az általuk beszerzett speciális, több millió forintos mobil lélegeztetőgépet.

S ha már Holender, a magyar válogatott tagjai is akcióba léptek. Szalai Ádám jótékonysági alapítványa közreműködésével 30 millió forinttal segítették a Gyermekétkeztetési Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat és a Szent László Kórház munkáját.

Emellett az NB I-es és az idegenlégiósnak állt focistáink külön-külön is kisebb-nagyobb összegekkel segítik az egészségügyben dolgozókat. A Kisvárda játékosa, Gosztonyi András például a feleségével, Katával félmilliót adományozott a helyi kórháznak, az RB Leipzig magyar sztárja, Gulácsi Péter pedig (szintén a nejével, Gulácsi-Vígh Diánával) ötmilliót a Szent László Kórháznak.

A kapus évek óta rendszeresen jótékonykodik Magyarországon és Németországban is.

„Azon túl, hogy sokunk lemondott a fizetése egy részéről a klubja javára, most az a legfontosabb feladatunk, hogy a lehetőségeink szerint segítsünk másokon. De ez a járvány előtt és utána is igaz”

– nyilatkozta Gulácsi, aki többek között a válogatottnál keresett prémiumát is mindig gyermekkórházak, újszülött-osztályok, orvosok és ápolók javára fordítja.

A jelszó: Egy zászló mind felett!

A szervezett szurkolói csoportok hetek óta óriási munkával összegyűjtik és átadják a kisebb-nagyobb adományokat. A máskor rivalizáló drukkerek gyakran baráti, rokoni szálakon a másik akcióiba is besegítenek. Az NB I-től a legkisebb klubokig százával sorjáznak a képek, beszámolók a segítségnyújtásról a „Szurkolók Magyarországért” Facebook-oldalon. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül csak ízelítőt tudunk adni a példátlan összefogásból.

Az ultrák főleg élelmiszerrel és maszkokkal, fertőtlenítőkkel látják el a kórházi dolgozókat, vagy akár közvetlenül a rászoruló családokat, időseket.

Az „Etesd a dokit”-kezdeményezéshez csatlakozó Kispest-tábor például – a fenti lélegeztetőgépek túl – már több millió forint értékben 1200 pizzát és 4000 szendvicset, rengeteg palacsintát és pékárut osztott szét.

Diósgyőrben 4 millió gyűlt össze, ebből egy nélkülözhetetlen orvosi eszközt kap a megyei kórház, a fennmaradó egymilliót pedig „közvetlenül az egészségügyben dolgozók támogatására fordítják”.

A Fradi B-közép tagjai többek között EKG-készülékkel és számítástechnikai eszközökkel is segítettek, mint ahogy a vidisek is minden létező formában tesznek a közösségért:

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lenyűgöző ez az apró francia falu, imádják a turisták

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

travelo.hu

Ez lehet Görögország legfotogénebb szigete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

OLDALVONAL

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

OLDALVONAL

Kapás Boglárka drámai vallomása: „Ez egy gyászfolyamat”

OLDALVONAL

Most jött: balesetet szenvedett, 25 évesen hunyt el a népszerű sportoló