Létrehozva: 2015.07.01.

Kártyaügyben győztek a szurkolók, de ők szívják meg!

Visszakozott az MLSZ, már nem kötelezõ az eddig tíz körömmel védett szurkolói kártya. Gyõzött a józan ész? Inkább csak látszatintézkedés!

Az új szezontól a klubok döntik el, kötelezik-e nézőiket a sokat támadott szurkolói kártya kiváltására. Hónapokig tartott a  sikerpropaganda, amely szerint már vagy 200 ezren váltották ki a kártyát. Eközben bajnoki fordulónként a „kártyás” drukkerek tizede ment meccsre. Most pedig itt a visszakozás! A döntés a szurkolók szempontjából jó is, meg nem is.

Wintermantel Zsolt, az MLSZ-t gyakran kritizáló újpesti polgármester mindenesetre a Facebook-oldalán üdvözölte a döntést:

Semmi más nem történt, csak az MLSZ-ben valaki elolvasta a sporttörvényt, hisz eddig se tehették volna kötelezővé a kártyát!

A Magyar Labdarúgó Szövetség „kölcsönös bizalom” jelszóval átpakolta a felelősség terhét a klubvezetőkre. Azokra a klubvezetőkre, akik újabban már az edzőmeccseikre is csak szurkolói kártyával engedték be a nézőiket.

Eltörölték, de...

Most ez több csapatnál változhat. A Honvéd, majd a Vasas és a Videoton az elsők között jelezte: náluk nem lesz kötelező, csak ajánlott. A kispestiek közleménye például így fogalmaz:

A gyorsabb bejutás érdekében javasoljuk, hogy szurkolóink használják a klubkártyát, hiszen az jelentősen csökkenti a várakozást a pénztáraknál.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Mindenképpen pozitívum, hogy megszűnhet egy röhejes állapot: ezentúl más csapatoknak szurkoló, másfajta kártyát kiváltott barátok, rokonok egy helyen nézhetik a mérkőzéseket. Eddig ennek a tilalma miatt kritizálták a legtöbben a kártyarendszert.

-

Ha viszont valaki a kártya nélkül akar belépőt venni, a törvény előírása szerint ugyanúgy hitelt érdemlően, igazolvánnyal alátámasztva kell megadnia a személyes adatait (nevét, lakcímét, születési idejét). Így még az eddiginél is lassabb lesz a jegyvásárlás a stadionoknál.

Az adatszolgáltatás marad

Ráadásul azok, akik eddig berzenkedtek kiadni az adataikat például a kétes hírű biztonsági szolgálatok miatt, azok ugyanúgy nem fognak meccsre járni, mint eddig. Hiszen legfeljebb a módszer változik, de az adataikat így is, úgy is meg kellene adniuk. Csak most nem a kártyával, hanem minden egyes jegyvásárlásnál személyazonosító igazolványt bemutatva.

Aki kártya nélkül jár meccsre, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat.

Vagyis a nézők ezreit a stadionokon kívül tartó probléma nem oldódik meg, viszont azok is rosszul járnak, akik kiváltották a kártyájukat. Marad a kötelező adatszolgáltatás, a legrosszabbkor csütörtököt mondó nyomtatók, a pár száz nézőnél is hosszasan kígyózó sorok.

A hangulatos szurkolás visszatérésén, a nézőszám jelentős emelkedésén legfeljebb az segíthet, ha az adatszolgáltatást kötelezővé tevő törvényt is módosítják.

Ezt hangsúlyozta a Dehir.hu megkeresésére Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének szóvivője is. Mint mondta, kártya ide vagy oda, ezzel a probléma nincs megoldva. A debreceni ultrák Facebook-blogja szerint:

A probléma teljes megoldásához módosítani kell a törvényt, melyben eltörölhetik a regisztráció rendszerét. Ez is folyamatban van, legalábbis Kósa Lajos tárgyalásban áll a szervezett szurkolói csoportokkal.

Kósa az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy az ultrák számára is elfogadható szabályozást lehessen kidolgozni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

ripost.hu

Titokzatos égi jelenséget észleltek szerte a világon, 40 évvel ezelőtt is láthatták már ezeket az idegen fénypontokat – Fotó

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Eddig bírta, feladta a küzdelmet a fiatal sportoló

OLDALVONAL

Marco Rossi: Szövetségi kapitány és klubedző egyszerre? Lehetséges!

OLDALVONAL

Folyamatban az akció, lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét

OLDALVONAL

„Az ő hiánya miatt estünk ki" - Kártérítést követelnek az elhunyt focista miatt