OLDALVONAL

Hamilton ide vagy oda, Imolában most is minden Sennáról szól

Rénszarvasok helyett Senna-idézetek. Megható megemlékezés a Forma-1 legendájáról: az ünnepek végéig marad a különleges díszkivilágítás.
  • Szerző: vav

2006 óta először rendeznek F1-futamot az imolai versenypályán, ahol 1994-ben halálos balesetet szenvedett Ayrton Senna. Habár a Mercedes most nyerheti meg a csapatvilágbajnoki címet, Lewis Hamilton pedig egy lépésre kerülhet a hetedik elsőségéhez (befogva ezzel a rekorder Michael Schumachert), az olasz aszfaltcsíkon, sőt a városban is minden a brazil legendáról szól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Senna az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon vesztette itt az életét
Fotó: AFP

Imola városában különleges díszkivilágítással emlékeznek meg a legendás Ayrton Sennáról. Az apropót az szolgáltatja, hogy a Forma-1 közel másfél évtized múltán tér vissza az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett versenypályára, ahol 1994. május 1-jén a háromszoros brazil világbajnok életébe került egy versenybaleset (Williams-autójával több mint 200 km/h-s tempóval a betonfalnak ütközött a Tamburello-kanyarban).

Az imolai városvezetés a vasárnapi zárt kapus Emilia Romagna Nagydíj (13.10, tv: M4 Sport) előtt adta át a brazil pilótának emléket állító ünnepi világítást. Senna egykori mondásai mostantól az ünnepi időszak végéig úgy ragyognak az utcák fölött kifeszítve, mint máshol a rénszarvasszánokkal és angyalokkal teljes karácsonyi díszkivilágítás.

„A gazdagok nem élhetnek egy szigeten, körbevéve a szegénység óceánjával. Mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk, mindenkinek meg kell adni az esélyt”

– szól például az egyik híres Senna-idézet.

„Ha az embernek már nincsenek álmai, akkor oka sem marad élni. Muszáj álmodni. Még akkor is, ha az álmokban visszaköszön a valóság. Számomra ez az élet egyik alapelve”

– így egy másik felejthetetlen életbölcsesség.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ayrton Senna (@senna_unofficial) által megosztott bejegyzés,

Az idézetek használatához örömmel hozzájárultak Senna családtagjai, így a nővére, Viviana és az unokaöccse, Bruno Senna.

„Karácsony után ezeket a különleges fénysorokat árverésre bocsátjuk, és a bevételt jótékony célra fordítjuk”

– mondta Elena Penazzi, a versenypályáért és a turizmusért felelős tanácsos.

 

Marco Panieri polgármester szerint a Senna-idézetek kifüggesztése reményt ad a járókelőknek a koronavírus-járvány nehézségei közepette.

„Most se demonstrációkat, se rendezvényeket nem tarthatunk, de az imolaiaknak és vendégeinknek is szeretnénk biztosítani a lehetőséget arra, hogy a városközpontunkban sétálva megcsodálhassák a kiírásokat”

– mondta Imola polgármestere.

Átépítették a pályát

Ayrton Senna – és az előző napi időmérőn halálos balesetet szenvedett Roland Ratzenberger – tragédiái után biztonsági okokból átépítették az imolai pályát, amelyen 1980-tól 2006-ig rendeztek F1-versenyeket. Idén a koronavírus-járvány miatt kieső helyszínek tették lehetővé, hogy újra legyen itt is futam, amelyet ezúttal a 4,5 milliós olasz régióról Emilia Romagna Nagydíjnak neveztek el.

 

És ezeket olvastad már?