OLDALVONAL

Halálba hajszolják az embereket a foci vb miatt

Embertelen körülmények között dolgoznak a vendégmunkások a 2022-es futball világbajnokság helyszínén. Katarban újságírókat csuknak le, és számos ember leli halálát az építkezéseken.
  • Szerző: Ripost

Habár a katari kormány bemutatót szervezett külföldi újságírók számára az ottani vendégmunkások életkörülményeiről, a BBC négyfős csapatát még azelőtt lecsukták, hogy csatlakoztak volna a túrához. A Mirror úgy tudja, a brit társaság emberei az éjszaka leple alatt, titokban akartak forgatni, azonban a katari hatóságok szerint birtokháborítást követtek el.

A BBC riportere, Mark Lobel azt mondta, egy órán keresztül vallatták, de azt nem közölték, hogy mivel gyanúsítják.

Két éjszakát töltöttem rács mögött, koszos matracon aludtam, egy napig enni sem kaptunk.

Két nap után minden további incidens nélkül szabadon engedték őket. A The Guardian legfrissebb írása szerint a BBC teljes magyarázatot követel a katari hatóságoktól. A letartóztatott Lobel elmondta, látott egy fotókkal teli mappát, amiből kiderült számára, hogy érkezése óta minden mozdulatát figyelték a katariak.

A FIFA mindkét oldalnak igazat ad

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki az ügyben. A FIFA-t egyrészt aggodalommal tölti el a sajtószabadság korlátozása, másrészt viszont úgy vélik, a médiatársaságoknak meg kell szerezniük a szükséges engedélyeket, hogy a vb színhelyén forgassanak.

Katart folyamatosan bírálják azóta, hogy megkapta a 2022-es futball vb rendezési jogát. Az újságírók beszámolói szerint embertelen körülmények között kizsákmányolják a vendégmunkásokat. Tavaly óta a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb létesítményei körül vállaltak munkát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?