OLDALVONAL

Ez a titka, fiúk ellen készült a legjobb magyar női hokis

Erre talán ő sem számított, de Gasparics Fanni máris felülmúlta a tavalyi sikereit. A magyar hokist 2018-ban az év játékosának választották itthon, idén viszont történelmet írt a válogatottal a budapesti világbajnokságon, ahol ő lett a torna legjobb csatára.
  • Szerző: mv

Gasparics Fanni hat góllal és hat gólpasszal járult hozzá a magyar válogatott feljutásához, ezzel ő lett a budapesti divízió 1/A-s vb legjobb játékosa.

Ráadásul a 24 éves klasszis rendre a nehezét vállalta a meccseken: Norvégia ellen 72 másodperccel a vége előtt ő szerezte a győztes gólt, a dánok ellen előbb egyenlített, majd fordított, Olaszországot az ő góljával törtük meg, az Ausztria elleni "döntőben" pedig övé volt a nyitó találat. Vagyis kulcsemberhez, a csapat sztárjához méltóan teljesített.

De miként jutott el idáig? Nos, már a 2012-es ifjúsági olimpián jelezte, hogy nem egy átlagos hokis: ezüstérmes lett a lányok egyéni ügyességi hoki versenyében. Egy évvel később, 19 évesen profi szerződést kötött az orosz női profiligában szereplő Traktor Cseljabinszkkal, de az igazi sikereket az Agigyel Ufa együttesével aratta.

Bajnoki címet szerzett, kétszer is szerepelt az orosz bajnokság All Star-gáláján, miközben kiválóan megtanult oroszul. A magyar válogatottal is remekelt, a tavalyi vb-n szintén ő volt a torna legeredményesebb játékosa, de akkor "csak" bronzéremmel tértek haza. Nem véletlen, hogy 2018-ban őt választották az év női játékosának idehaza.

Gasparics azóta hazatért Oroszországból, a hoki mellett egyetemre jár, vegyészmérnöki és biomérnöki karon tanul. A vb-re speciálisan készült, miután a MAC-Marilynhez női csapatához került engedélyt kapott arra, hogy az U18-as fiú bajnokságban is szerepeljen, magyarán dupla terheléssel várta a vb-t. Bevált, talán ennek is köszönhette, hogy kiemelkedően játszott.

"Egyedül ezt nem tudtam volna elérni – indokolt Gasparics a jegkorongblog.hu-nak. - Ki kell emelnem a sortársaimat, tényleg remekül ment a játék velük. Pat Cortina kapitány pedig olyan változásokat hozott a csapat életébe, amelyekre más nem lett volna képes."

Fanni már a párjának szurkol

Gasparics Fanni párja szintén jégkorongozó. Garát Zsombor jelenleg a magyar válogatottal készül a kazahsztáni divízió 1/A-s világbajnokságra, ahol a lányokhoz hasonló sikerre készülnek: szeretnének feljutni az elitbe. Ezt a diadalt a férfiak 2008-ban azzal a Pat Cortinával érték el, aki egy hete a lányokkal járt sikerrel a budapesti vb-n. 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz tökéletes a linzertészta
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?