Létrehozva: 2020.06.20.

„A lelke mélyén Tibi nagyon szeretett szeretni” – a gyerekkori barát vallott Benedek Tiborról

4-5 éves koruk óta ismerték egymást. Balatoni labdázás, kártyapartik és tenisz – egy dologban mindig ő volt a legjobb.

Elsőként legendás győzni akarását emelte ki Benedek Tiborral kapcsolatban a csütörtökön elhunyt legendás vízilabdázó gyerekkori barátja, Csurka Gergely. A sportújságíró, a Magyar Úszószövetség sajtófőnöke a Borsnak mesélt arról a kivételes tulajdonságról, ami a csúcsra segítette az egykori sikeres pólóst, majd edzőt.

Benedek Tibor és édesapja 2008-ban, az olimpiai csapat hazaérkezése után
Fotó: MTI

A hetvenes években, kisgyerekként ismerkedtek össze a Nemzeti Színház siófoki üdülőjében. Mindkettejük édesapja a társulat tagja volt: a most a fiát gyászoló Benedek Miklós, és a 84 évesen szerdán elhunyt Csurka László.

„Tizenegy hónap korkülönbség van köztünk, a szüleinknek jól jött, hogy négy-öt évesen elszórakoztatjuk egymást. Onnantól körülbelül tíz éven át minden nyáron együtt nyaraltunk”

- emlékezett vissza Csurka Gergely, hozzátéve: Budapesten is feljártak egymáshoz, Tibor például gyakran „irdatlan mennyiségű palacsintát vágott be” náluk a pólóedzései előtt.

Barátja is alátámasztotta, hogy a balatoni labdázások során is kiderült, Benedek nem istenadta tehetség. A győzni akarása, elszántsága, szorgalma viszont idővel mindenki fölé emelte.

„A fanatizmusa és a győzni akarása mondjuk, már akkor megmutatkozott. Utáltunk vele kártyázni, tízfilléres alapon játszottunk, ő vakon emelte a tétet. Nagyon merész volt mindig. A másik, ami az eszembe jut, hogy 12–14 évesek lehettünk, és elmentünk teniszezni. A szüleim edzésekre járattak, Tibi már pólózott, úgyhogy ki is jött a különbség: az első szettet 6:0-ra nyertem. Már-már kellemetlenül éreztem magam, hogy ennek így nincs sok értelme, amikor elkezdte hergelni magát, összeszorította a fogát, kapart, nem bírta elviselni a vereséget. Olyan nyomás alá helyezett, hogy kínkeservvel húztam be a másodikat 7:6-ra”

- mesélte Csurka. Szerinte Benedek Tibor édesapjának köszönhette ezt a hozzáállását:

„Miklós zseniális színész, a szakma csúcselitjéhez tartozik, csodálatosan beszél, láttam a Katonában darabban, olyan átéléssel játszott, hogy elképesztő. Alighanem Tibi miatta lett hasonlóan perfekcionista. Azt mondta, egy dolgot csinálj jól! Ha valamibe belekezdesz, abba rakjál bele apait-anyait. Ő a vízilabdában találta meg ezt az utat. Ahogy kilépett az utcára, edzésre menet lóbálta a labdát a trolimegállóban. Hihetetlen munkamorál jellemezte.”

„Tibi nehezebben oldódott, és öröm volt, ha sikerült megnevettetni. Apja nagy hatással volt rá, és a maga pályáján igyekezett a nyomdokaiba lépni. Édesanyja, Évike sosem becézte, mindig Tibornak szólította. Noha minden szeretetet megkapott, ez is egyfajta nagy polgári attitűdre utal.

A lelke mélyén azonban Tibi nagyon szeretett szeretni.”

„Egy szeretetteljes közegben egészen másként viselkedett, kevesen ismerhették ezt az oldalát. A családja mellett a zsenik alkotta olimpiai bajnokságokat nyert csapat tagjai. Amerikában, nyitottabb közegben, ahol a kamerák bejuthatnak az öltözőbe, nem tudta volna úgy feltüzelni a társait, ahogy például Pekingben, a montenegróiak elleni elődöntőt megelőzően, és még oly sokszor tette. Nem beszélt olyan tökéletesen, mint az édesapja, nem artikulált annyira szépen, de amikor rákezdett, akkor a társak úgy léptek ki borsódzó háttal az öltözőből, hogy most szétkapják az oroszlánt is. Érzelmek, fanatizmus nélkül erre képtelen az ember”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Eddig bírta, feladta a küzdelmet a fiatal sportoló

OLDALVONAL

Marco Rossi: Szövetségi kapitány és klubedző egyszerre? Lehetséges!

OLDALVONAL

Folyamatban az akció, lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét

OLDALVONAL

„Az ő hiánya miatt estünk ki" - Kártérítést követelnek az elhunyt focista miatt