KIAJOBB

Olimpiai aranyat és gólkirályt is adtunk a lengyeleknek

Egy elbaltázott olimpiai döntő, és egy a mai napig emlegetett csodagól is köthető a magyar-lengyel focimúlthoz. Csütörtökön folytatódik a párharc.
  • Szerző: Ripost

Annak dacára, hogy története során Magyarország és Lengyelország 32 mérkőzésen találkozott egymással, a csütörtöki lesz az első világbajnoki selejtező a két csapat között. Két nappal korábban, március 23-án tartják a magyar-lengyel barátság napját. A 7 magazin két ország futballmúltjáról írt.

Magyar-lengyel, két jó barát: a két szurkolótábor remek viszonyt ápol

Magyar-lengyel, két jó barát: a két szurkolótábor remek viszonyt ápol
Fotó: Facebook

Az elbaltázott aranyérem

Az 1972-es olimpia labdarúgó-tornájának döntőjében a magyar és a lengyel válogatott találkozott, és a viadal akkori szabályai miatt egy döntetlen mindkét csapatnak aranyérmet jelentett volna. Állítólag a lengyelek nagyon tartottak a magyaroktól, ezért a meccs előtt felkeresték két játékosunkat, és felajánlották a döntetlent. A mieink nem mentek bele, tiszta mérkőzést játszottak. Habár Várady Béla góljával megszereztük a vezetést, a lengyelek fordítottak, és 2-1-re kikaptunk. A meccs után a nemzetközi sajtó gratulált a csapatoknak, hogy az olimpiai eszméhez méltóan játszottak, mert a legkönnyebb tényleg az lett volna, ha döntetlenre zárnak, és mindkét válogatott az első helyen végez.

Détári csodagólja

Détári Lajos válogatottbéli karrierjének legszebb gólját 1987. május 17-én a lengyeleknek lőtte a Népstadionban. Az akkor 24 éves középpályás balról, a szögletzászló közeléből végzett el szabadrúgást. Détári előbb sípszó előtt elrúgta a labdát a rövid sarok felé, de a játékvezető újra rúgatta vele. Détári később bevallotta, direkt lőtte el a labdát, kíváncsi volt, hogy a lengyel kapus hova mozdul. Détári másodjára a hosszú felső sarkot célozta, Wandzik kapus viszont, feltehetően az első lövés miatt, túlságosan a rövidre helyezkedett, így esélye sem volt a védésre, a csavart labda a hosszú felső sarokba vágódott.

Varsó kedvenc magyar csatára

A jelenlegi magyar válogatott csatára, Nikolics Nemanja a 2015/16-os idényben a Legia Warszawát erősítette. A lengyel csapattal a bajnoki címet és a kupát is megnyerte, és 28 góllal ő lett a bajnokság gólkirálya. Nikolics a Bajnokok Ligájában is erősítette a Legiát, mind a hat csoportmeccsen pályára lépett. Nikolics 2017-ben hagyta el a Legiát, ahol a mai napig nagy kedvencként emlegetik.

Felesége segíti a szupersztárt

Könnyen lehet, hogy a koronavírus-járvány tavaly megfosztotta egy Aranylabdától a lengyelek legjobbját, Robert Lewandowskit. A Bayern München 32 éves csatára 2020-ban kimagaslóan teljesített, mindent megnyert a német csapattal. Lewandowski sokat köszönhet a feleségének, Annának, aki személyi edzője és táplálkozási szakértője is a focistának. A hölgy sikeres karatés, a lengyel válogatott tagjaként számos világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett, többszörös lengyel bajnok. A párnak két gyermeke van.

Magyar-lengyel barátság

A modern lengyel államot 1921-ben alapították, és a nemzeti tizenegy 1921. december 18-án, Budapesten Magyarország ellen játszotta első hivatalos mérkőzését, amelyet 1–0-ra elveszített. A csütörtöki helyszínen a Puskás Arénában és elődjében a Népstadionban hétszer találkoztak a felek, hat magyar, és egy lengyel siker született. Két nappal a csütörtöki meccs előtt, március 23-án tartják a magyar-lengyel barátság napját.

A Magyarország-Lengyelország vb-selejtezőt csütörtökön 20.45-kor játsszák.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?