TÜZELŐÁLLÁS

Megrázó hír, elhunyt Mike Tyson nagy ellenfele

Leon Spinks 1988-ban az évtized egyik legemlékezetesebb meccsét hozta össze Mike Tysonnal. A mai napig emlegetik a bunyót.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hatvanhét éves korában elhunyt Leon Spinks amerikai olimpiai bajnok ökölvívó, aki profiként – Muhammad Ali legyőzésével – világbajnoki címet szerzett nehézsúlyban.

Leon Spinks hatvanhét éves korában hunyt el

Leon Spinks hatvanhét éves korában hunyt el
Fotó: MTI

Az insidethegames.biz beszámolója szerint Spinks az elmúlt években különféle egészségügyi problémával küzdött, 2019-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

Az amatőrök között 1974-ben vb-bronzot nyert, majd olimpiai aranyérmet érdemelt ki félnehézsúlyban az 1976-os montreali ötkarikás játékokon. A hivatásosok mezőnyében 1978-ban, alig hét profi meccsel a háta mögött, világszenzációval szolgált azzal, hogy 15 menetben pontozással legyőzte minden idők egyik legkiválóbb öklözőjét, Muhammad Alit, begyűjtve ezzel a Boksz Világtanács (WBC) és a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú vb-címét. Uralkodása azonban csak hét hónapig tartott, mivel Ali a visszavágón revánsot vett.

Spinks 1988. június 27-én Mike Tysonnal találkozott, mindketten akkori rekordnak számító összeget kaptak a meccsért. A bunyó 91 másodpercig tartott, ez alatt tíz ütést jegyeztek fel, Tyson nyolcszor, Spinks kétszer talált, utóbbi kiütéssel veszített.

A meccs után Spinks elárulta, a meccs előtt „a félelem kopogtatott az ajtaján”, vagyis tartott Tysontól. A győztes Tyson elmondta, már az első ütése után érezte, hogy elkapta ellenfelét. Ráadásul edzője a meccs előtt megjósolta, hogy már az első menetben kiüti Spinkst.

Spinks 1995-ben, 42 évesen hagyott fel az ökölvívással, profi mérlege 26 győzelem, 17 vereség és három döntetlen.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?