KIAJOBB

Örökre elbúcsúzhat a magyar válogatottól az olimpiai bajnok

Egy felelőtlen bejegyzés törheti ketté Burján Csaba gyorskorcsolyázó pályafutását. Az olimpiai bajnok sportoló Kínát szidta, és bár bocsánatot kért, óriási lavinát indított el.
  • Szerző: sk

Burján Csaba másfél éve írt sporttörténelmet itthon: a gyorskorcsolyaváltó tagjaként megnyerte Magyarország első aranyérmét a téli olimpiákon. Ám egy meggondolatlan bejegyzés miatt most az egész pályafutásba derékba törhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó:
MTI/Illyés Tibor

„F*ckin China” – mondatával gyalázta a sportoló Kínát, amiért sokat kellett várnia a becsekkolásnál a sanghaji repülőtéren. Noha később elnézést kért, óriási lavinát indított el a sportágban idehaza. A csapat „esze”, vezetőedzője, a kínai Csang Csing Lina még a repülőtéren felajánlotta lemondását, mondván, nem tudja tolerálni a sportoló rasszista megnyilvánulását. A szakvezető kínaiként nem tehetett mást, mivel állampolgárként nem hagyhatja, hogy hazáját gyalázzák.
A szövetség több okból is kiállt az edző mellett, akinek nem fogadták el a lemondását. Egyrészt Csang Csin Linának rengeteget – többek között egy olimpiai aranyat – köszönhet a magyar sport, a Liu-testvérek is többször is elmondták, hogy az ő személyisége nagyon kellett a sikerhez.

Csang Csing, a magyar gyorskorcsolya-válogatott kínai vezetőedzője
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ugyanolyan fontos, hogy a legnagyobb kínai sportszergyártó, a Li Ning kiemelt támogatója a hazai szövetségnek. Meggondolatlan bejegyzése miatt ezért is izgulhat most Burján, akire fegyelmi eljárás vár. Könnyen meglehet, hogy Lina és a szponzor is csak akkor marad, ha Burján kikerül a válogatottból.

És ezeket olvastad már?