KIAJOBB

Dárdai Pált másolja a világsztár edző

Nincs új a berlini nap alatt. Jürgen Klinsmann visszanyúlt a magyar tréner idején bevált módszerekhez, az eredmény: két győzelem.
  • Szerző: vav

„Dárdai szellemében”; „Mintha újra Dárdai Pál lenne a Hertha edzője”; „Visszatérés a Dárdai-féle futballhoz” – ilyen és ehhez hasonló címekkel harsogja a német sportsajtó a kiesőzónából két győzelemmel menekülő Hertha feltámadását.

Mindenhol Dárdait emlegetik Klinsmann sikerei kapcsán
Fotó: Getty Images

Pedig az új vezetőedző a nagy Jürgen Klinsmann, de a német világsztár a magyar tréner sokat kritizált stílusával lehelt új életet a csapatba.

Hertha-családtagként megnyugvást, nyáron leváltott edzőként elégtételt jelenthet Dárdai Pál számára, hogy Klinsmann-nak az ő módszerével sikerült talpra állítania az ősszel padlóra került berlini csapatot. Ma (18.30, tv: Sport 1) a csak rosszabb gólkülönbsége miatt Bundesliga-második Mönchengladbach elleni vizsga vár a Herthára.

Az előjelek jók. A Dárdait váltó Ante Covic nagy dérrel-dúrral beharangozott látványos, domináns támadófocijával – pontosabban, ami a pályán kisült belőle – erősítéseik dacára a kiesés szélére sodródtak a fővárosiak, de a megmentőnek kinevezett Klinsmann véget vetett a kéthónapnyi nyeretlenségi sorozatuknak.

Klinsmann a Dárdai-stílusban nyert két meccset a Herthával
Fotó: AFP

A Freiburg elleni hazai, majd a Bayer Leverkusen elleni idegenbeli 1-0-s sikerek során nem lehetett nem észrevenni, hogy a hajdani világklasszis (vb- és Eb-győztes) csatár visszatért a Dárdai idején bejáratott célratörő játékhoz. Ami a kritikusok szerint unalmas, élvezhetetlen, idejétmúlt, nem eléggé látványos és túlságosan védekező stílus volt, az most más szemszögből „fegyelmezett”, „hatékony gépezet”, „célszerű és gyakorlatias”. És elsősorban életmentően eredményes.

„Terv szerint védekező alapállással kezdtünk, és az erősségeinkre helyeztük a hangsúlyt: a sok futásra, az agresszivitásra, a rögzített játékhelyzetekre és a gyors szélsőinkre. Sikerült, most boldogok vagyunk”

– nyilatkozta Klinsmann a Bajnokok Ligája-főtáblás Leverkusen idegenbeli legyőzése után. Tavaly a Dárdai-féle Hertha is pont így nyert 2-0-ra a gyógyszergyáriak vendégeként.

„Jelenleg talán nem a leglátványosabb a futballunk. Fő, hogy ne kapjunk gólt, aztán elöl lessünk a lehetőségekre. De végül is az eredmény számít”

– ismerte el a belga válogatott Hertha-légiós Dedryck Boyata is.

Első a bennmaradás, aztán...

A korábbi Bayern-edző, német és amerikai szövetségi kapitány a meccsenkénti 1,75-ös pontátlagával – igaz, még csak négy kör után – negyedik a Hertha-edzők örökranglistájában. Ha nyártól így gyűjtötték volna a pontokat, mint most a vezetésével, a BL-indulásért küzdenének.

„Ebben az évben a biztonság a legfontosabb. Elkerülni a kiesőzónából, újra stabillá válni”

– emelte ki Klinsi, hozzátéve, hogy hosszabb távon (három-öt éven belül) továbbra is az európai kupaszereplés a klubvezetők célja.

 

És ezeket olvastad már?