KIAJOBB

Máris visszasírják Dárdait a Herthánál

Hiába a több pénz és az erősítés, a magyar edző utódával csak szenved a berlini csapat.
  • Szerző: vav

Miközben Dárdai Pál több remek ajánlatot is visszautasítva pihen, utóda irányításával kieső helyen áll a Hertha BSC a német labdarúgó-bajnokságban. Pedig Ante Covic a magyar edzőnél jobb kerettel dolgozhat: a korábbiaknál jelentősebb erősítésre futotta nyáron.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dárdait szépen búcsúztatták – és máris visszasírhatják
Fotó: Getty Images

Hiába örökölt Dárdaitól összerakott, gyors csapatot, Covic vezetésével három forduló után egyetlen ponttal a Bundesliga 17. helyén szégyenkezik. A címvédő Bayern elleni biztató müncheni döntetlen (2-2) után otthon a Wolfsburg és idegenben a Schalke is 3-0-ra lelépte a Herthát.

Coviccsal egyelőre nem fut a szekér

 

Pedig most sokkal többre lenne hivatott a csapat:

„Örülök, hogy pénz állt a házhoz, akár még a Bajnokok Ligája-indulás is összejöhet”

– nyilatkozta korábbi szövetségi kapitányunk augusztus közepén, a szezonrajt előtt a Nemzeti Sportnak.

Míg a magyar szakember mindig szűk büdzséből gazdálkodhatott, nyáron egy új befektető jóvoltából a bevételeknél jóval többet költhettek. Hasonlóra Dárdai idején nem volt módja a klubnak.

Egy alapember elment ugyan (Valentino Lazaróért 22 millió eurót, azaz 7,3 milliárd forintot) fizetett az Internazionale, de jött szinte ugyanennyiért a sztárigazolás, Dodi Lukebakio. A védelem oszlopának szánt másik belga-kongói Dedryck Boyata után, az átigazolási piac végén kölcsönbe érkezett Marius Wolf is a Dortmundtól. Ráadásul sikerült megtartani a sok német és külföldi csapathoz csábított liverpooli kölcsönjátékost, a szerb Marko Grujicsot és a német válogatott Marvin Plattenhardtot is.

„Abban a négy és fél évben, amíg én voltam az edző, ki lett cserélve a csapat, a lassú játékosokat felváltották a gyorsak. Igaz, nem dúskáltunk az anyagiakban, abból főztünk, amink volt, de amit letettünk az asztalra, maga volt a csoda. Szerencsére most van pénz, lehet igazolni, jellemző, hogy Dodi Lukebakióért húszmillió eurót fizettek. Az én irányításom alatt összesen negyvenmilliót költöttünk el a piacon, úgy, hogy közben negyvennégymillióért adtunk el játékosokat”

– utalt Dárdai a korábbi berlini szegényházra.

Nem csoda, hogy néhány szurkoló már pedzegeti is az internetes fórumokban: hol állna most a csapatuk, ha az új feltételek mellett még mindig Dárdai dirigálna a kispadról?

Még mindig a magyar edző munkája kamatozik

A Hertha nem csak új befektetője pénzéből költekezhet: Dárdai kezei alatt súlyos milliárdokkal nőtt a játékosok értéke. Lazaro adásvételén például egy év alatt a dupláját kereste a Hertha: 11 millió euróval (3,6 milliárd forint) drágábban adta el, mint amennyiért tavaly vette. Arne Maier értéke ez idő alatt több mint a háromszorosára (24 millió euróra – 8 milliárd forint) nőtt, Niklas Starké a négy évvel ezelőtti megvásárlása óta a hétszeresére (20 millió euróra – 6,6 milliárd forint).

És ezeket olvastad már?