KIAJOBB

5 ok, amiért idén is világhírű lett a magyar foci

Még hogy a lesajnált labdarúgásunkat sehol sem jegyzik? A minap véget ért bajnokságban is akadt bőven érdekesség, izgalom. Íme, ezek miatt figyelt ránk idén is Európa, sőt olykor az egész világ!
  • Szerző: HG

Ha nem is a színvonal és az eredmények miatt, de azért a legutóbbi szezonban is gyakran felfigyelt a magyar focira a nemzetközi közvélemény. A csokorba gyűjtötte a bajnokság legemlékezetesebb momentumait, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Következzék kétrészes összeállításunk első felvonása!

 

1. Csodagól Gyirmóton

Birtalan Botond, az idény végén az NB I-be jutott Békéscsaba támadója a másodosztály 20. fordulójában, Gyirmóton szerezte élete gólját. A „skorpiórúgás” felvétele bejárta a világhálót, sok helyen az év góljának választották. Bekerült a legnagyobb nemzetközi szakportálok válogatásaiba is, így milliókhoz jutott el.

 

2. Szurkolók a kerítésen túl

A világon egyedülálló módon zajlott le több NB I-es meccs. Az ultrák számos rangadón jobb hangulatot varázsoltak a stadionon kívül, mint a lelátókon helyet foglaló társaik. Így volt ez a mindig parázs hangulatú Ferencváros-Újpest derbin is.

A szervezett csoportok a szurkolóellenes intézkedések, a kötelezővé tett kártyarendszer visszásságai, míg a ferencvárosiak a vénaszkenner miatt is bojkottálták a meccseket.

 

3. Korrekorder a kispadon

Garami József csúcstartónak számított a kontinensen.

A korábbi Fradi-edzőt, a 77 éves horvát Stanko Poklepovicot áprilisban menesztették a Hajduk Splittől. Ezt követően az MTK szakmai igazgatója a maga 75 évével volt a legidősebb szakvezető az európai bajnokságokban. Õt váltotta a kispadon László Csaba.

 

4. Gyurcsó megelőzte C. Ronaldót

26 bajnokin adott 18 gólpasszával Gyurcsó Ádám az ötödik legjobb előkészítő volt az élvonalbeli bajnokságok mezőnyében.

A Transfermarkt adatai szerint a Videoton-szélsőt csak De Bruyne (Wolfsburg, 21 gólpassz), Messi (Barcelona, 21), Payet (Marseille, 21) és Fábregas (Chelsea, 19) előzi meg. Mögötte végzett viszont többek között Suárez (Barcelona, 17) és példaképe, Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 16).

 

5. Eltemették a pécsi futballt

Még a BBC hírműsora is beszámolt a pécsi foci temetéséről.

Az élvonalra érvényes klublicenc híján az NB I helyett a harmadosztályba száműzött PMFC zárómeccse végén egy markolóval sírt ástak a pálya közepén. Az elkeseredett szurkolók egy koporsóban szimbolikusan eltemették a pécsi profi futballt.

A hasonló okból kizárt Nyíregyháza elleni mérkőzésen további rendhagyó események is történtek. A kezdő sípszó után a labdarúgók a játék megkezdése előtt összeölelkeztek a pálya közepén. Előfordult az is, hogy az MLSZ-t és a Csányi Sándor elnököt szidalmazó szurkolók rigmusait meccs közben a hangszórókból bömböltetett AC/DC-nóta nyomta el.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?