OLDALVONAL

Egy éve majdnem az életébe került, most teljesítette a távot a magyar úszó

Világrekord összidővel teljesítette az Ocean’s Seven sorozatot a 46 éves hosszútávúszó, Mányoki Attila. Az utolsó, mintegy 40 kilométeres szakaszt annak ellenére úszta le az Északi-csatornában, hogy tavaly a kísérlet majdnem az életébe került.
  • Szerző: ST

Mányoki Attilánál kitartóbb sportolót aligha találni. A zalaegerszegi hosszútávúszó valamivel több, mint 12 óra alatt úszta át az Északi-csatornát az észak-írországi Donaghadee-ból indulva, a skót Portpatrick partjaihoz érkezve.

Mányoki Attila
Fotó: fotó: manyokiattila.hu

Tavalyi próbálkozása alkalmával rengeteg medúza csípte meg, az erős méreg következtében összeomlott a szervezete, eszméletlen állapotban emelték ki a vízből, majd napokig az intenzív osztályon kezelték. Ennek ellenére idén is neki mert vágni a kegyetlen próbának – és most sikerrel is járt!

„Tisztában voltam vele, hogy tavaly nem az én fizikai és mentális korlátaim miatt nem tudtam befejezni az úszást. Ami történt, benne van a pakliban annak, aki ilyen környezetben belemegy a vízbe”

– mondta el a nak Mányoki Attila, aki az idei úszását követően meglátogatta a kórházat, ahol tavaly megmentették az életét.

Itthon nem volt egyszerű számára a felkészülés, a medencék mellett márciustól a Velencei-tóban úszott, hogy szokja a hideg környezetet. Általában napi hét órás edzéssel készül a megmérettetésekre. A hideg, 13-14 Celsius fokos tengerben azonban kevesen bírnák ezt a megterhelést.

„Ilyen hideg vízben, papíron az ember nagyjából egy órát bír ki. Ahhoz, hogy ezt az időtartamot lényegesen meghosszabbítsam, alapos felkészülésre és akklimatizációra van szükség. Úszás közben pedig egy személyre szabottan kikevert italt fogyasztok, amely a lehető legmagasabban tudja tartani az energiaszintemet”

– folytatta Mányoki, akinek egy ilyen táv után legalább egy hónapig tart a regenerálódás.

Az Északi-csatornát 91 év alatt csupán 79-en tudták átúszni, Mányoki Attila 1928 óta az 50. férfiként teljesítette az embert próbáló feladatot.

Mányoki Attila következő célja, hogy körbeússza Manhattant, amely nagyjából 50 kilométeres táv. Az 1980 óta igazolt úszó kitartását ismerve, ezt a kihívást is teljesíteni fogja.

És ezeket olvastad már?