SPORT

Budapestnek kell a világbajnokság

A sportvilág harmadik legnagyobb eseményét rendezheti meg Budapest 2023-ban. Az atlétikai vébé azonban veszélybe kerülhet, ha beválik Karácsony Gergely terve.
  • Szerző: sk

Csak a labdarúgó-világbajnokság és a nyári olimpia népszerűbb egy atlétikai világbajnokságnál. Utóbbi eseményt 2023-ban Budapest rendezheti, a nemzetközi szövetség egy éve döntött a viadal helyszínéről. Ezt húzhatja most keresztbe Karácsony Gergely terve, a főpolgármester ugyanis leállítaná a fővárosban a stadionépítéseket. Az atlétikai vébé alapfeltétele pedig a Csepelre tervezett atlétikai stadion, anélkül álom marad az ország történetének legnagyobb sporteseménye.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Karácsony kilátásba helyezett egy népszavazást, emiatt is indított mozgalmat a jelenkor legsikeresebb magyar atlétája, Baji Balázs.
A világbajnoki bronzérmes gátfutó kijelentette, számára a legnagyobb motiváció a vébé.
„Harmincnégy éves leszek, csodálatos lezárása lenne a pályafutásomnak hazai közönség előtt. Ez számunkra életünk esélyét jelenti” – mondta Baji, aki kiemelte, veszélyben érzi a rendezést, ráadásul stadion és edzési lehetőség nélkül a sportág hazai jövője is kérdéses. „Elbizonytalanított a jelenlegi helyzet és megijedtem attól, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság és vele együtt az atlétika jövője veszélybe kerül.”


Baji Balázs, Fotó: MTI

A mozgalomhoz számos olyan hazai híresség csatlakozott, aki saját bőrén tapasztalta, milyen érzés hazai vébén szerepelni. Hosszú Katinka két éve két aranyat nyert a Duna Arénában.
„Voltam olyan szerencsés, hogy úszópályafutásom során vb-t nyerhettem hazai közönség előtt. Sose felejtem el ezt az érzést! Kívánom, hogy minél több magyar sportoló átélhesse a hazai közönség elképesztő szurkolását!”
– írta közösségi oldalán Katinka, akihez hasonlóan Kovács Katalin kajakos is támogatja a rendezést.

„A legjobbak között vagyunk a pályán, a páston, a medencében, a szőnyegen és a legjobbak vagyunk a rendezésben és a lebonyolításban is!” – írta az olimpiai bajnok klasszis.
Stadion nélkül egyébként nem csak az atlétika veszítene. Egy ilyen horderejű rendezés lemondása hosszú évekre megbélyegezné az országot, a jövőben kevesebb eséllyel pályáznánk nagy tornákra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?