OLDALVONAL

Hőségkúp és ingyennézők: nem csak a klímával van baj az atlétikai vb-n

Nem sok jót ígér mindez a szintén katari, 2022-es labdarúgó-világbajnokság tekintetében sem.
  • Szerző: vav

Ha nem is kísérte a foci-vb rendezési jogának odaítélését övező balhéhoz hasonló, az atlétikában sem sokan örültek, amikor kiderült: Dohában rendezik az idei atlétikai világbajnokságot. A katari hőség miatt a megszokott időpont, augusztus helyett szeptember végétől, de így is olyan embert próbáló klímában (délutánonkánt nem ritka a 40 fok fölötti forróság sem), hogy a Kalifa Stadionban légkondi kell a pályán és a lelátón is elviselhető hőmérséklethez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alul a klímaberendezés nyílásai
Fotó: Getty Images

A maratonfutást és a gyaloglást éjféltől teljesítik a résztvevők, de így is 30 fok körüli melegre és magas páratartalomra kell számítaniuk. A 20 kilométeres gyaloglásban induló Christopher Linke úgy készült Dohára, hogy dél-afrikai edzőtáborában hősugárzók és vizes törölközők előtt tréningezett a futópadon.

„Számunkra ez a klíma katasztrofális, kibírhatatlan. Fogalmam sincs, hogyan adhatták a vébét egy olyan országnak, ahol ilyenek az időjárási viszonyok”

- panaszkodott a német tízpróbázó, Niklas Kaul.

Az is most először fordul elő a világbajnokságok 1983 óta íródó történetében, hogy délelőtt – szintén a forróság miatt – nem rendeznek versenyeket. A sportolók és edzőik ettől még félnek: úgy megnőhet a testhőmérsékletük, hogy a megszokottól többet izzadnak és vészesen felborul a szervezetük nátriumegyensúlya.

Fotónk illusztráció
Fotó: Getty Images

Dohában éppen ezért tesztelnek egy elektronikus „hőségtablettát”, amelyet lenyelnek (vagy kúpként behelyeznek) a sportolók, és a segítségével mobiltelefonos alkalmazással ellenőrizhető a testhőmérsékletük. Ezeket a kapszulákat csak a legalább 10 km-es számok indulói kapják, de nem kötelező jelleggel.

És ez még nem minden! Az első arab országbeli atlétikai vb-re elővételben csak 50 ezer jegy fogyott el, miközben tíz napig kéne megtölteni a 48 ezres stadiont. A szervezők gyerekeket és az építkezéseken tízezrével dolgozó vendégmunkásokat buszoztatják és ingyen beengedik a lelátókra, hogy ne legyen bántóan üres a nézőtér.

Háttérben a letakart lelátórészek
Fotó: Getty Images

A nemzetközi szövetség szóvivője szerint ez inkább pozitív, mint ciki, hiszen szerinte így új rajongókat foghatnak az atlétikának... Közben a katari rendezők azon szorgoskodnak, hogy a kamerák által mutatott lelátókra koncentrálják a nézőket.

És ezeket olvastad már?