TÜZELŐÁLLÁS

Áldozat, vagy mindenkit átvert Németországban a csodamigráns?

Bizonyíték nincs, mégis nagyon gyanús. Vizsgálódik a szövetség, hogy stimmel-e a menekültként érkezett focista neve és kora.
címkék:
  • Szerző: vav

Rejtélyes botrány tartja lázban a németeket. A labdarúgó-másodosztályban szereplő Hamburg gambiai szélsője, a 21 éves Bakery Jatta a gyanú szerint valójában vagy két és fél évvel idősebb, és az igazi neve Bakary Daffeh.

Jatta vagy Daffeh? 21 vagy 23 éves?Fotó: getty images

A 11freunde.de szerint korábban is pedzegették, hogy a tehetséges afrikai játékos csalt a korával, amikor 2015 nyarán Olaszország érintésével menekültként Németországban telepedett le. Akkor 17 évesnek mondta magát (így fiatalkorúként kapott menekült státuszt), de sem ezt, sem a Jatta nevet nem tudta személyazonosító irattal bizonyítani.

Ezekből hónapokkal később állítottak ki neki újat a hazájában, és a postán elküldött dokumentumokat a német hatóságok rendben találták. Csakhogy most a 4-0-ra legyőzött Nürnberg bejelentést tett miatta a Német Labdarúgó-szövetségnél. A frankok szerint Jatta sportolói engedélye hamis adatokat tartalmaz, ezért nem játszhatott volna ellenük.

A „csodamigránsként” is emlegetett focistáról pár napja a Spiegel megírta: eleinte a német klub illetékesei is gyanakodtak, de nem találtak bizonyítékot a csalásra. Azt a tendenciát viszont a Gambiában kutakodó klubalkalmazott is elismert egy e-mailben, hogy korábbi klubja, a Brikama United játékosai Daffeh-ként emlegették Jattát.

„Jatta most újra megerősítette az adatai korrektségét”

- mondta most, három és fél év múltán Jonas Boldt hamburgi sportigazgató.

A hamburgi szurkolók és számos internetező rasszizmussal vádolja a Bildet. A HSV vezetői is felháborítónak tartják, hogy feltételezésekre alapozva meghurcolják Jattát.

 

A Bild legfrissebb cikke szerint azért, mert módszeresen eltüntetik az átverésre utaló nyomokat. Az anno U20-as válogatott Daffeh egy korábbi, gambiai csapattársa előbb elmondta: fogalma sincs, miért hívják most Jattának a támadót, aztán visszavonta a nyilatkozatát. Egy Daffeh-ről szóló 2015-ös gambiai újságcikket töröltek az internetről. Korábbi edzője pedig letagadta, hogy ismerte volna a focistát, pedig évekig a keze alatt dolgozott.

címkék: