TÜZELŐÁLLÁS

Agyvérzésből lábadozik a Maradona csúcsát megdöntő magyar dekázósztár

Összefogott a focitársadalom a magyar rekorderért, Polonkai Zoltánért.

Meggyűlölte a kettes számot Polonkai Zoltán. Az 58 éves egykori labdarúgó 2020. február 2-án hajnali két órakor arra ébredt, hogy zsibbad a fél oldala. A nak elmondta, először nem tudta, mi történt vele.

Polonkai Zoltán
Fotó: MTI

„Sem a kezem, sem a lábam nem működött, fogni és menni sem tudtam – idézte fel a szörnyű napot Polonkai Zoltán, akinek egykoron tízezrek tapsoltak a Népstadionban. – Teljesen elzsibbadtam, nem tudtam, mi történik. Azóta gyűlölöm a kettes számot, mert 2020 második hó másodikán, hajnal kettőkor történt.”

A végtagjai hagyták a cserben, a kezei és a lábai, amelyekkel páratlan dolgokra képes.

„1983-ban Rózsa György Leg-leg-leg című műsorában 7007-et dekáztam fejjel, amivel megdöntöttem az argentin futballsztár, Diego Maradona Guinness-világcsúcsát. Nem volt szándékos, csak később tudtuk meg, hogy Maradona korábban kereken hétezret dekázott. Amúgy 12100 volt a rekordom, de az nem volt hivatalos. Amikor Pelé 1992-ben Magyarországon járt, látott engem dekázni egy öregfiúk meccs szünetében. Gratulált, és egy aláírt labdát kaptam tőle.”

A szolnoki születésű Polonkai Zoltán a rekordot követően éveken át résztvevője volt a hazai válogatott mérkőzéseknek, kettős rangadóknak, ahol a szünetekben lábbal felvette a labdát, aztán negyedórán keresztül dekázott és fejelgetett. Most összefogtak érte, társadalmi szerepvállalás révén számos segítséget kapott. Többek között az MLSZ Focisegély Alapítvány és a szintén Szolnok-megyei hegedűművész, Mága Zoltán is támogatja a felépülését.

„Borbély Zoltán barátom és Mága Zoltán azonnal autóba ültek és segítettek, de a szolnoki polgármester, Szalay Ferenc is azonnal intézkedett. Lelkileg rengeteget számított a felépülésben, hogy nem hagytak magamra, hogy ennyien megmozdultak értem. Rengeteget köszönhetek Dr. Bene Ildikónak a szolnoki Hetényi Géza Kórház főigazgatójának. Jó kezekbe kerültem, mindenki panaszkodik a kórházakra, de nekem jó volt a tapasztalatom, mert ami rajtuk állt, azt megtették értem.”

Talán a sportmúltjának vagy a bámulatos akaraterejének köszönheti, de Polonkai Zoltán beszédén és mozgásán sem látszik már a borzalmas kettes éjszaka…

Nélküle nem játszik az öregfiúk válogatott

Polonkai Zoltán 2005-ben szervezte meg a magyar öregfiúk-válogatottat, amely legközelebb ősszel lépne pályára. Azonban a csapat tagjai, többek között Détári Lajos, Zámbó Sándor, Kiprich József és a meghívott játékosok közül Borbély Zoltán és Papcsák Ferenc ügyvéd is kijelentette, csak akkor lépnek pályára, ha Polonkai teljesen felépül és ismét a csapattal lehet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?